Opinie6 aug '12 07:03

Column Ewald Theunisse | Stijlvoorkeuren

Auteur: Ewald Theunisse

Tijdens assessments worden tal van vakinhoudelijke competenties in kaart gebracht. Maar wat soms totaal niet en vaak veel te weinig belicht wordt, is de vraag of de MENS wel past.

Image

Stel: u neemt een nieuwe, bijzonder getalenteerde medewerker aan. Sonja, 33 jaar.  Ze doorstond met glans de prijzige assessments die u door een extern bureau liet uitvoeren. Vanaf week twee openbaren zich echter de eerste haarscheurtjes in de nieuwe werkrelatie. Sonja blijkt wel erg direct en voortvarend te zijn, neemt bepaald geen blad voor de mond en schopt tot schrik van haar meer introverte, bescheiden collega’s, zonder het in de gaten te hebben tegen allerlei heilige huisjes aan. Achter gesloten deuren uiten deze hun onvrede over haar gedrag en binnen de kortste keren stuit Sonja op stille obstructie. Zes weken later is ze vertrokken. Haar stijl matchte niet met die van het team.

Tijdens assessments worden tal van vakinhoudelijke competenties in kaart gebracht. Maar wat soms totaal niet en vaak veel te weinig belicht wordt, is de vraag of de MENS wel past. En dat heeft te maken met iemands manier van denken, manier van doen en manier van communiceren, kortom iemands stijlvoorkeur.

Stijlvoorkeuren bepalen hoe mensen omgaan met anderen, maar ook hoe ze omgaan met uitdagingen, tegenslag, kritiek, tijdsdruk en nog veel meer. Groepen, bijvoorbeeld management teams of afdelingen, ontwikkelen een collectieve stijlvoorkeur. Wanneer de individuele stijlvoorkeur van een kandidaat radicaal verschilt met die van het team waarin hij of zij moet gaan werken, kán dit een welkome aanvulling zijn. Als tenminste alle betrokkenen zich hiervan bewust zijn en het anders zijn ook zien als een versterking.

Is dit niet het geval, dan zijn stijlverschillen meestal een voorbode zijn van een hoop moeilijkheden. Binnen de kortste keren kan de nieuwe medewerker ervaren dat de communicatie met de collega’s stroef verloopt of dat de collectieve manieren hem of haar niet liggen. En dat is bijna altijd de reden van iemands vroegtijdige vertrek.  

Het vervangen van een medewerker kost gemiddeld een jaarsalaris. De strijd om schaars talent wordt steeds feller. En werknemers worden alsmaar kritischer over hun werkomgeving. Wie dit in ogenschouw neemt, begrijpt waarom kennis van stijlvoorkeuren zo belangrijk is. Het is makkelijk en snel te leren en je plukt er ongelofelijk veel vruchten van.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen