Nieuws28 aug '12 11:15Aangepast op 28 aug '12 11:34

Spaanse veiling levert 1,7 miljard op

Auteur: Pieter van den Akker

Spanje is er vandaag in geslaagd korte leningen te plaatsen tegen rentes die aanzienlijk lager waren dan bij de vorige vergelijkbare veiling. Spanje haalde 1,7 miljard euro op met een lening voor 3 maanden.

De gemiddelde rente op de lening bedroeg 0,95 procent, tegen 2,4 procent bij de vorige veiling. Een lening voor 6 maanden bracht 1,9 miljard euro op, tegen 2 procent rente. Bij de vorige veiling moest Spanje nog 3,7 procent rente bieden over leningen voor een halfjaar.

Bij beide leningen overtrof de vraag het aanbod twee tot drie keer. Bij de kortste lening was de belangstelling wat groter dan bij de vorige veiling. De lening voor 6 maanden trok minder beleggers dan de voorgaande keer.

Spaartegoeden afgenomen
De spaartegoeden bij Spaanse banken zijn in juli met bijna 5 procent afgenomen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat blijkt uit cijfers van de ECB. Huishoudens en bedrijven bouwden hun deposito's af van 1583 miljard euro tot 1509 miljard euro. De geldopnames vallen samen met een periode waarin de onzekerheid over de Spaanse bankensector en de schuldencrisis stevig opliep.

Uit de cijfers van de ECB blijkt verder dat Spaanse banken hun bezittingen aan staatsobligaties vorige maand per saldo met 7,6 miljard euro hebben teruggebracht. Dat is de sterkste daling sinds augustus vorig jaar. Analisten zien hierin het effect van de enorme stroom aan goedkope kredieten die de ECB aan het begin van dit jaar aan Europese banken verstrekte. In de eerste 4 maanden van dit jaar groeiden de obligatiebezittingen van de Spaanse banken, die een aanzienlijk deel van de leningen opnamen, nog met 77 miljard euro.

Gerelateerde artikelen