Nieuws14 apr '12 16:54Aangepast op 14 apr '12 20:55

Belgen: 'Wouter Bos wist niets'

Auteur: Fleur de Bruijn

De Belgische onderhandelaars van de Fortisdeal met Nederland in 2008 zijn keihard in hun oordeel over Wouter Bos: 'Bos wist eigenlijk niet waarover het ging en maakte zware strategische fouten.'

Dit schrijft de Belgische krant De Morgen zaterdag. De Commissie-De Wit oordeelde deze week dat Wouter Bos fouten heeft gemaakt in 2008. Zo zou hij de Tweede Kamer onvoldoende hebben geïnformeerd. En veel te veel geld betaald hebben voor Fortis en ANB Amro.

Verkeerde strategie
Enkele Belgische onderhandelaars van toen hebben tegen De Morgen gezegd niet verrast te zijn door het eindoordeel van de Commissie-De Wit: "Bos koos vanaf het begin de verkeerde strategie", zegt een van hen. "Hij wist bovendien niet goed waarover het ging."

Wantrouwen
Volgens de onderhandelaars heeft Bos zeker drie grote fouten gemaakt. De eerste fout is dat Bos op zondag 28 september ongevraagd hulp en geld ging aanbieden aan de Belgische tak van Fortis. De Belgen en Luxemburgers zaten toen samen om Fortis erbovenop te helpen. Vier miljard euro had hij over voor Fortis Nederland, om een week later dat aanbod weer in te trekken.

Dit gebroken belofte wekte wantrouwen bij de Belgen. En zorgde ervoor dat de onderhandelingen moeizamer verliepen. Volgens een expert uit het financiële team was dit de tweede grote fout van Bos.

Doorknippen
De derde fout die Bos volgens de onderhandelaars maakte, was dat hij de Nederlandse belangen van Fortis wilde doorknippen. Maar dat was volgens hen niet eenvoudig: "De integratie van de Belgische en Nederlandse delen was immers al vrij ver gevorderd.

 Deze nodeloze operatie zou de Nederlandse belastingbetaler nog vele miljarden euro extra kosten, bovenop de bijna 17 miljard euro. Wij wisten dat al, Bos leek het niet te beseffen."

Half uurtje
De échte deal werd volgens De Morgen uiteindelijk in dertig minuten gesloten door de toenmalige premiers van België en Nederland, Yves Leterme en Jan-Peter Balkenende Nederland legde daar 16,8 miljard op tafel voor Fortis Nederland.

Eerder deze week zei Wouter Bos geen spijt te hebben van het feit dat hij tijdens de bankencrisis als minister van Financiën bijna 17 miljard euro heeft betaald voor ABN Amro. Als het moest had hij 20 miljard betaald, zei hij bij Pauw & Witteman.


Naar aanleiding van de uitspraken van de onderhandelaars heeft De Morgen een reactie van Bos gevraagd, maar die verwees voor de feiten naar het rapport van de Commissie-De Wit.

De voormalig premier van Belgie Leterme wilde wel reageren: "De uitspraken van Bos destijds dat Nederland als overwinnaar uit de bus kwam en met de goede delen aan de haal ging, zijn te voortvarend gebleken, maar niemand is in staat om dergelijke zaken goed te voorspellen. Wij hebben altijd gevonden dat we in België dit goed voorbereid en afgerond hebben. Wij zijn niet over één nacht ijs gegaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen