Update | Vakantietijd? Dat betekent wegwerkzaamheden!
Maak uw borst maar weer nat, want als u aankomend weekend de weg op gaat, dan moet u waarschijnlijk om gaan rijden. Want de zomerse wegwerkzaamheden zijn weer in volle gang.
Dit weekend sluit Rijkswaterstaat delen van de A12 en de A13 af. Op de A13 gaat het om het stuk tussen Rotterdam en Delft en op de A12 kunt u geen gebruik maken van een paar op- en afritten.
Duitsland
In Duitsland wordt het allemaal een stuk rigoureuzer aangepakt: daar gaat de A40, de drukste verkeersader in het Ruhrgebied, maar liefst drie maanden dicht. “Het gaat om een volledige afsluiting van de snelweg. Het zou goedkoper zijn en uiteindelijk ook minder overlast geven aan de automobilist”, vertelt Duitsland-correspondent Derk Marseille.
Duurder
Maar, is dat ook zo? Het is in ieder geval duurder om een weg gedeeltelijk af te sluiten zoals wij in Nederland doen, erkent Katja van der Wou, projectleider bij Rijkswaterstaat. “Het is zeker duurder, omdat de aannemer telkens weer mensen en materieel klaar moet zetten. Ook het afsluiten van de weg kost geld, omdat je allerlei verkeersmaatregelen moet treffen.”
Ophef
Goedkoper of niet, onze Oosterburen zijn weinig enthousiast over de afsluiting. “Iedereen wil over de snelweg, zeker in Duitsland. Maar niemand wil last hebben van het onderhoud, dus er wordt ontzettend veel geklaagd over de keuze van de volledige afsluiting. Ook door de lokale bestuurders en door omwonenden want voor hen geldt nu dat er constant geluidoverlast is”, vertelt Marseille.
Verschillende methodes
Dat doen we dus een stuk beter dan die Duitsers, zou je denken. Want vanaf maandag kunnen we hier in Nederland weer gewoon de A13 en de A12 op. Maar er valt wel wat te zeggen voor de werkwijze van de Duitsers, zegt Wouter Hermelink, onderzoeker van het centrum voor Transport Studies van de Universiteit Twente.
“Voordeel van de Duitse manier van aanleggen is dat het vaak langer meegaat ten opzichte van de Nederlandse manier.”
Ander wegdek
De Duitsers hebben namelijk een ander wegdek dan dat wat hier in Nederland ligt. Zo bestaan onze snelwegen vaak uit een fundering met daarop een aantal lagen asfalt. “Duitsland kan het ook zo maar zijn dat er een fundering wordt aangebracht met daarop beton. En asfalt is in dat opzicht gemakkelijker te onderhouden en voor beton is veel ruimte en tijd nodig.”
En dat is dus veel minder vaak nodig, zegt Hermelink. “Een wegdek van beton gaat vee langer mee en een asfaltweg korter. Wij moeten naar verhouding vaker onderhoud plegen.”