Nieuws14 apr '11 17:05

Minima slecht af met nieuw btw-plan

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De belastingplannen van staatssecretaris Frans Weekers, pakken slecht uit voor mensen met lagere inkomens. Weekers presenteerde donderdag ingrijpende belastingverhogingen voor een groot aantal producten die nu nog in het lage belastingtarief vallen van zes procent.

Divosa, de organisatie van directeuren van sociale diensten, verwacht dat voor mensen met een laag inkomen de voordelen van minder inkomstenbelasting niet opwegen tegen de extra kosten door hogere btw.
Mensen met een bijstandsuitkering geven een relatief groot deel van hun inkomen uit aan eerste levensbehoeften die nu nog onder het zes procentstarief vallen. Volgens Divosa is de kans vrij groot dat mensen die nu nog net de eindjes aan elkaar kunnen knopen, in de problemen komen als de btw omhooggaat.
De organisatie ziet ook nog een lichtpuntje: hopelijk leiden de plannen ertoe dat meer mensen aan werk worden geholpen omdat arbeid goedkoper wordt.
Onze BNR econoom Rob Jansen en presentator Niels Heithuis spraken met   Mark Jansen, voorzitter van het Centraal Bureau Levensmiddelen en Martijn Jong, voorzitter van de jongeren vereniging van de VVD: de JOVD. Het audiofragment vindt u rechts bovenin.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen