Nieuws29 dec '11 13:18Aangepast op 29 dec '11 16:11

Tientallen doden door geweld in Syrië

Auteur: BNR Webredactie

Terwijl waarnemers van de Arabische Liga in Syrië verblijven zijn al tientallen betogers tegen het regime van president Bashar al-Assad om het leven gebracht.

Verspreid door Syrië zijn donderdag tientallen mensen om het leven gebracht, zo meldden woordvoerders van oppositionele organisaties.

Sommige bronnen spreken van zeker 21 doden, anderen gaan uit van 29 sterfgevallen. In dorpen in de omgeving van de hoofdstad Damascus doodden leden van de veiligheidsdiensten zeker tien personen, zegt een woordvoerder van de oppositionele organisatie Comités voor Lokale Coördinatie. Daarnaast zouden er veel doden zijn gevallen in de centraal gelegen provincies Homs en Hama.

Duma
Betogers in de Syrische stad Duma zijn donderdag beschoten terwijl waarnemers van de Arabische Liga in de stad verbleven. Dit hebben activisten in Duma, 7 kilometer ten noordoosten van de Syrische hoofdstad Damascus, gemeld. De voorzitter van een overkoepelende raad van oppositiebewegingen, Burhan Ghalioun van de Syrische Nationale Raad, heeft donderdag in Caïro gezegd dat de waarnemers van de liga zelf ook zijn beschoten toen ze in Homs waren. De stad geldt als bolwerk van de oppositie tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Ghalioun wist niet wie het vuur op de waarnemers had geopend. Bewoners van de wijk waar ze waren namen ze volgens Ghalioun in hun huizen op om ze te beschermen. Niemand raakte gewond.

Gerelateerde artikelen