Nieuws14 nov '11 17:01Aangepast op 14 nov '11 19:16

Duimschroeven Syrië verder aangedraaid

Auteur: BNR Webredactie

De druk op Damascus groeit met de dag. Koning Abdullah van Jordanië heeft maandag als eerste Arabische staatshoofd de Syrische president Bashar al-Assad openlijk opgeroepen de macht op te geven. De Arabische Liga wil deze week nog 500 waarnemers naar Syrië sturen.

"Ik denk dat ik, als ik in zijn schoenen zou staan, zou aftreden'', zei koning Abdullah tegen de BBC. Hij drong er bij Assad op aan om met de oppositie te gaan overleggen over een machtsoverdracht.

Er wordt al sinds maart in Syrië betoogd voor meer democratie. Bij de onderdrukking van die protesten vielen volgens de VN al meer dan 3500 doden.

Begin deze maand stemde Syrië nog in met een plan van de Arabische Liga om onder meer het leger terug te trekken uit de steden en gevangenen vrij te laten Maar omdat Syrië zijn beloftes niet nakomt, toont de regio zich steeds kritischer. Buurland Turkije haalde maandag scherp uit naar Assad. Minister Ahmet Davutoglu van Buitenlandse Zaken zei in het parlement dat Assads regime niet meer te vertrouwen is. Hij zei dat Ankara nu "resoluut'' de kant van het volk kiest.

Waarnemers
De Arabische Liga liet maandag weten dat zij bereid is 500 waarnemers naar Syrië te sturen om daar te onderzoeken hoe burgers daar beschermd kunnen worden. De waarnemers moeten een waarheidsgetrouwe situatieschets geven van de toestand in het land. Het besluit de waarnemers te sturen was de uitkomst van een overleg maandag tussen mensenrechten- en hulporganisaties op het hoofdkantoor van de liga in Caïro over het beschermen van de Syrische bevolking.

Dat heeft voorzitter Ibrahim al-Saafarani van het hulpcomité van de daar aanwezige Unie van Arabische Artsen maandag bevestigd. Algemeen-secretaris van de Liga, Nabil al-Arabi, verzocht de organisaties experts uit hun vakgebied naar Syrië te sturen. Hij zou de aanwezigen hebben verzekerd dat het Syrische regime heeft ingestemd met de komst van de waarnemers.

Terugtrekking Syrische veiligheidstroepen
Onder de waarnemers zijn ook militairen die de terugtrekking van de Syrische veiligheidstroepen uit de steden in de gaten moeten houden. Syrië beloofde in een akkoord met de Arabische Liga, de zogeheten 'routekaart naar vrede', onder andere het leger uit de steden te halen. Het regime komt de beloftes nog niet na. De Liga schorste de lidstaat daarom zaterdag.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, noemde die stap maandag "illegaal'' en "gevaarlijk''. Hij zei dat zijn land "niet zal buigen''.

De Europese Unie verhoogde de druk maandag ook door de sancties te verscherpen. Nog eens 18 leden van het regime krijgen een reisverbod opgelegd en hun tegoeden in Europa worden bevroren. Zij worden medeplichtig geacht aan schendingen van de mensenrechten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen