Nieuws14 nov '11 14:19Aangepast op 14 nov '11 17:49

EU scherpt sancties tegen Syrië aan

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Unie heeft de sancties tegen het bewind in Syrië aangescherpt. Nog eens 18 leden van het regime krijgen een reisverbod opgelegd en hun tegoeden in Europa worden bevroren.

Dat hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken maandag besloten. Het besluit van de EU is genomen met het oog op de verdenking van hun medeplichtigheid aan schendingen van de mensenrechten.

74 Syriërs op sanctielijst
In totaal staan nu 74 Syrische functionarissen op de Europese sanctielijst. Daarnaast zijn de tegoeden van 19 ondernemingen in Europa bevroren. De ministers gelasten bovendien de Europese Investeringsbank (EIB) om te stoppen met het uitbetalen van leningen aan Syrië. Ook mag de EIB geen technische bijstand meer verlenen voor projecten in het land.

Geweld
De EU-ministers veroordeelden het voortdurende geweld en de mensenrechtenschendingen door het Syrische bewind tegen de oppositie. "De Syrische regering gaat door met het onderdrukken van haar eigen bevolking.'' Zij veroordelen ook de recente aanvallen op ambassades van landen die zich kritisch tegenover Damascus hebben uitgelaten, zoals Saoedi-Arabië.

Geldnood
Door de internationale sancties drogen de inkomsten op en kan het bijvoorbeeld buitenlandse oliemaatschappijen nauwelijks meer betalen. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal maandag in Brussel na overleg met zijn EU-collega's.

Ambassadeurs
De EU-landen laten voorlopig hun ambassadeurs in Damascus, zei Rosenthal, ondanks het recente geweld tegen de ambassades van Saudi-Arabië en Qatar. "We zien nog geen reden om ambassadeurs terug te roepen. Zij doen belangrijk werk, ook door contact te houden met de oppositie."

De ministers veroordeelden het geweld en de mensenrechtenschendingen door het Syrische bewind en juichen het besluit van Arabische Liga toe om Syrië als lid te schorsen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen