Nieuws14 nov '11 06:48

Syrië verzet zich tegen schorsing

Auteur: BNR Webredactie

Syrië is geschorst door de Arabische Liga, vanaf woensdag is het land niet meer welkom als lid. De andere leden van de Liga accepteren het geweld van de regering tegen demonstranten niet meer.

Sinds de schorsing zaterdag hebben aanhangers van president Bashar al-Assad aanvallen uitgevoerd op de ambassades van andere islamitische landen in Damascus. De schorsing van Syrië uit de regionale landenbond gaat woensdag in. Het land ervaart de sanctie als pijnlijk, want eigenlijk beschouwt Syrië zich als de moeder van de Arabische wereld.

Ambassadeurs
De Liga roept de Arabische landen bovendien op hun ambassadeurs terug te roepen uit Damascus. De oppositie, die zich heeft verenigd in de Syrische nationale raad, is uitgenodigd voor overleg over de "komende overgangsperiode in Syrië''. De gesprekken moeten binnen enkele dagen worden gehouden.

Het regime van Assad beloofde de Liga vorige week dat het zou stoppen met het doden van betogers en dat het zijn leger zou terugtrekken uit de steden. Maar dat is niet gebeurd. Syriërs gaan sinds maart massaal de straat op. De betogers eisen het vertrek van het regime. Volgens de Verenigde Naties zijn al meer dan 3500 mensen om het leven gekomen door acties van veiligheidstroepen.

In februari schorste de liga Libië. Ook daar trad het regime hard op tegen oppositiebetogers en opstandelingen. In augustus werd dictator Muammar Kaddafi verjaagd.

Stokken en messen
Boze menigtes vielen zaterdag de ambassades van andere islamitische landen in Damascus aan, enkele uren nadat de Arabische Liga Syrië had geschorst als lid. De Saudische ambassade in de Syrische hoofdstad werd bekogeld met stenen. De met stokken en messen bewapende betogers mishandelden een bewaker, drongen het gebouw binnen en plunderden het.

Ook voor de Qatarese ambassade demonstreerden betogers met foto's van Assad. Zij drongen het terrein binnen en vervingen de Qatarese vlag op het dak door de Syrische.

Een groep van circa 1000 betogers gooide zaterdagavond stenen en flessen naar de Turkse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus. Ook de Turkse vertegenwoordigingen in Aleppo en Latakia werden belaagd.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen