Nieuws9 okt '11 13:00Aangepast op 9 okt '11 19:54

Cohen: interview Ploumen was dieptepunt

Auteur: BNR Webredactie

PvdA-leider Job Cohen vindt het een dieptepunt dat afgelopen week partijvoorzitter Lillian Ploumen via een interview in de Volkskrant openlijk kritiek op hem geuit. Dat heeft Cohen zondag gezegd tijdens een interview bij tv-programma Buitenhof.

De PvdA-leider zei geen problemen te hebben met kritiek op zijn functioneren, hij wist al dat Ploumen er zo over denkt, maar hij vindt het niet leuk dat de partijvoorzitter besloten had de kritiek openbaar te uiten.

Tegen de stroom in
Cohen gaat met zijn stijl tegen de stroom in, zei hij ook, over de steeds heftiger toon van het politieke debat en trend om steeds sneller en in kortere bewoordingen op elkaar te reageren. Hij wees erop dat veel mensen de toon "verschrikkelijk'' vonden bij de algemene politieke beschouwingen, waarbij hij door PVV-leider Geert Wilders voor bedrijfspoedel werd uitgemaakt en Wilders met de uitspraak 'doe even normaal, man' in conflict kwam met premier Mark Rutte.

Meer polariserende stijl
Jouke de Vries, lid van het bestuur ofwel het curatorium van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA, zei zaterdag dat Cohen een meer polariserende stijl zou moeten hanteren, omdat de Nederlandse politiek is veranderd. "Als Cohen zelf niet de weg van de polarisatie wil opgaan, zal iemand anders in de PvdA dat moeten doen. Als je een hond hebt, hoef je niet zelf te blaffen!"

Het gaat niet goed met de PvdA
De hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Leiden constateerde dat de politiek harder geworden is en dat het niet goed gaat met de PvdA. "De vraag kan worden gesteld waarom de leiderschapsstijl van Job Cohen op dit moment niet werkt. Het lijkt erop dat zijn sterke kenmerken - verdraagzaamheid en tolerantie - niet langer passend zijn bij de politieke cultuur die Nederland tegenwoordig kenmerkt", aldus De Vries. In de politieke peiling van Maurice de Hond zondag stond de PvdA op 16 zetels, terwijl de partij in werkelijkheid 30 plekken in de Tweede Kamer heeft.

Steunbetuigingen
De PvdA-leider zei ook veel steunbetuigingen te hebben gekregen. Hij wil dat zijn partij de sociaal democratische veren weer terugkrijgt. De PvdA staat in zijn ogen voor de bestaanszekerheid van mensen. Dat is volgens hem van belang in deze tijd van onzekerheid door economische en internationale ontwikkelingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen