Nieuws19 apr '12 17:12

De Jager pakt hedgefondsen aan

Auteur: Fleur de Bruijn

Minister Jan Kees de Jager wil hedgefondsen en beursspeculanten onder het toezicht brengen van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Hij heeft daarover donderdag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Het voorstel houdt in dat DNB toezicht gaat houden op hoe financieel gezond een instelling is en welke risico's er spelen.

De AFM gaat toezien op het gedrag van de fondsen en speculanten en de producten die ze aanbieden.“Managers van hedgefondsen en andere beleggingsinstellingen die nog niet onder toezicht stonden, worden onder toezicht geplaatst'', aldus De Jager.

Derde pakket wetgeving
De voorstellen van De Jager zijn onderdeel van het derde pakket aan wetgeving voor de financiële sector dat hij naar de Tweede Kamer stuurt. Aan de hedgefondsen en speculanten worden kapitaalseisen gesteld om de continuïteit te waarborgen. Eerder werden banken al gedwongen hogere buffers aan te houden.

Verder gaat er een zorgplicht gelden voor beleggers, komen er eisen aan risicomanagement, regels voor behoorlijk beloningsbeleid en worden de fondsen en instellingen verplicht informatie te geven via onder meer jaarverslagen.

Hedgefondsen hebben de laatste jaren, vooral bij het grote publiek, een slechte naam gekregen. Zij zouden over lijken gaan om snel veel geld te verdienen en rijk worden door te speculeren op de ellende van anderen. Bovendien heeft de buitenwacht, inclusief toezichthouders, vaak weinig zicht op wat de fondsen precies doen.

Breed scala investeringsmogelijkheden
Vergeleken met een gewoon beleggingsfonds maakt een hedgefonds gebruik van een veel breder scala aan investeringsmogelijkheden, waarvan sommige een speculatief en risicovol karakter hebben.

Ook investeren zij veel met vreemd vermogen (geleend geld), waardoor zij met minimaal gebruik van eigen middelen hoge winsten kunnen behalen.

De keerzijde daarvan is dat de verliezen evenredig hoog oplopen als hedgefondsen een verkeerde inschatting maken. Zij dekken zich daartegen in door verschillende vormen van beleggingen te combineren en zo de risico's te spreiden. De Engelse term daarvoor is 'hedging', en daar komt dan ook de naam hedgefonds vandaan.

Risicovolle beleggingsstrategieën
De afgelopen jaren groeit de kritiek op hedgefondsen omdat hun risicovolle beleggingsstrategieën ook voor de bredere markt gevolgen kunnen hebben. Zo hebben speculaties van hedgefondsen op waardedalingen van aandelen en andere financiële producten, volgens velen op zijn minst bijgedragen aan de kredietcrisis in 2008 en de huidige eurocrisis.

Een ander punt van kritiek is het activisme van sommige hedgefondsen bij bedrijven waarin zij een relatief klein belang hebben. Voorbeelden van Nederlandse ondernemingen die daarmee te maken kregen, zijn Stork, ABN Amro, ASMI en TNT.

Hedgefondsen drongen daar aan op meer waarde voor aandeelhouders, maar hadden volgens critici te weinig oog voor het belang van de onderneming en bijvoorbeeld werknemers en klanten op de langere termijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen