Nieuws10 jan '12 11:06Aangepast op 10 jan '12 13:10

Albayrak onterecht weggestuurd

Auteur: BNR Webredactie

Nurten Albayrak mag van de rechter weer aan de slag bij het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers. De uitspraak van het heeft de PVV in de gordijnen gejaagd.

Na 1 maart mag Albayrak weer aan het werk bij het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Ze raakte vorig jaar in opspraak omdat ze de sfeer zou verzieken en te veel zou verdienen.

Eind september werd zij op non-actief gesteld, maar dat heeft het gerechtshof in Den Haag opgeheven. Het hof oordeelde dat ze volgens de geldende cao niet op non-actief gesteld had mogen worden.

Onderzoek
Albayarak werd op non-actief gesteld vanwege het onderzoek naar salarisbetalingen en vergoedingen binnen het COA. Het hof snapt dat het niet handig was dat Albayrak tijdens dat onderzoek aanwezig was, maar vindt dat de raad van toezicht zorgvuldiger had kunnen zijn. Ze had de kans moeten krijgen zelf haar verhaal te doen en de mogelijkheid moeten krijgen zelf betaald verlof op te nemen.

Tijdelijke maatregel
Albayrak werd op 11 oktober opnieuw op non-actief gesteld en ook dat had niet mogen gebeuren. De organisatie heeft er bovendien te weinig aan gedaan om er voor te zorgen dat binnen het COA duidelijk was dat het om een tijdelijke maatregel ging. Daarom mag ze weer aan de slag.

PVV in de gordijnen
Een 'gotspe', zo noemt PVV-Kamerlid Sietse Fritsma de uitspraak van het gerechtshof. "Albayrak heeft aan pure zelfverrijking gedaan door ten koste van de belastingbetaler veel meer te verdienen dan de Balkenendenorm voorschrijft. Ze heeft daarover volgens minister Leers ook inconsistente informatie aangeleverd. Dan moet je niet gerehabiliteerd worden, maar voor eens en voor altijd met pek en veren worden weggejaagd", zei de parlementariër.

Fritsma wil van minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel onder meer weten of hij kans ziet de terugkeer van Albayrak te verhinderen en denkt dat mogelijke nieuwe feiten uit het lopende onderzoek naar het COA daarbij kunnen helpen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen