Nieuws1 dec '11 17:06

Duitse discipline voor iedereen

Auteur: BNR Webredactie

Ook Duitsland lapte de afgelopen jaren de begrotingsregels van de euro aan de laars. Nu willen de Duitsers diezelfde regels nog strakker maken.

De Duitse minister van Economische Zaken Philipp Rösler (FDP) heeft een stappenplan opgesteld dat moet leiden tot een "stabiliteitsunie", zo meldt Die Welt donderdag.

2 procent
Rösler wil automatische sancties tegen landen die zich niet aan de begrotingsafspraken houden. En die afspraken zelf moeten verder verscherpt. Zo mag het begrotingstekort in plaats van 3 procent van het bbp nog maximaal 2 procent bedragen.

Automatische sancties kunnen bestaan uit het bevriezen van EU-subsidies. Wie er onderuit wil komen moet een meerderheid van stemmen onder eurolanden verzamelen. Daarnaast moet de Europese Commissie preventief boetes opleggen als een land de regels dreigt te overtreden.

Een "stabiliteitscomité" van onafhankelijke experts moet eurolanden financieel controleren en aanbevelingen doen om hun concurrentievermogen te verbeteren.

Bad Fund
De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble kondigde donderdag aan dat Duitsland tijdens de Europese top van volgende week een voorstel zal doen om speciale nationale fondsen op te richten. Daarin kunnen dan de schulden van eurolanden boven het niveau van 60 procent van het bbp worden ondergebracht.

Italië, dat met 120 procent van het bbp twee keer meer schuld heeft dan was "toegestaan", zou daarmee in een klap de helft van de schulden niet meer zelf hoeven financieren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen