Nieuws30 aug '12 20:52Aangepast op 30 aug '12 21:57

Militaire interventie Syrië op tafel

Auteur: Harmen Simon Teunis

Frankrijk en Groot-Brittannië hebben de Syrische president Bashar al-Assad gewaarschuwd dat zij militaire actie overwegen om veilige zones voor de burgers in het land te creëren.

"We sluiten niets uit en we hebben noodplannen voor een breed scala aan scenario's", zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague donderdag op een persconferentie bij de Verenigde Naties.

"We moeten ook duidelijk zijn dat zoiets als een veilige zone militair ingrijpen vereist en dat is natuurlijk iets dat zeer zorgvuldig moet worden afgewogen", aldus Hague, voorafgaand aan een vergadering van de Veiligheidsraad over de humanitaire crisis in Syrië.

Bufferzone moeilijk
Het creëren van een bufferzone voor ontheemde Syriërs is moeilijk, omdat voor het opzetten van een no-fly zone om het gebied te beschermen een VN-resolutie nodig is. Rusland en China zouden zo'n besluit niet goedkeuren, zeiden diplomaten.

Kosovo
Als goedkeuring van zo'n stap uitblijft door een impasse in de Veiligheidsraad tussen de westerse landen en Rusland en China, kunnen landen ook buiten de bevoegdheid van dit orgaan ingrijpen, zoals gebeurde in Kosovo in 1999.

De aanwezigheid van de VN slaagde er niet in om de genocide te stoppen in de Bosnische Oorlog (1992-1995). De Verenigde Staten en hun Europese bondgenoten besloten toen tot woede van Rusland de vastgelopen Veiligheidsraad te omzeilen en via de NAVO alsnog in te grijpen met bombardementen tegen de Servische aanval in Kosovo.

Gerelateerde artikelen