Nieuws21 aug '12 11:54Aangepast op 21 aug '12 16:56

Obama's waarschuwing aan Assad spierballentaal

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Amerikaanse president Obama heeft het Syrische regime van Bashar al-Assad gewaarschuwd voor het gebruik van chemische wapens. Als Assad deze wapens inzet, overweegt Washington militair ingrijpen.

Op BNR blijkt uit verschillende reacties dat een militaire interventie van Obama nog niet zo vanzelfsprekend is.

Oldenziel
Ruth Oldenziel, Amerikanist: "Ik verwacht zeker voor de verkiezingen niet dat er een militaire interventie komt. Ik denk dat Obama niet echt veel kanten op kan, gezien de politieke realiteit. Bijvoorbeeld de druk die Israël uitoefent op Obama om Iran aan te pakken. Israël zou het goed uitkomen als Assad zou worden omgelegd. Maar dat lost niet veel zaken op voor Obama. Het feit dat hij zich nu zo duidelijk uitspreekt obnderstreept dat hij de ernst van de zaak ziet, maar ik zie niet hoe hij nu een interventie kan voorbereiden."

Ten Broeke
Han ten Broeke, VVD-kamerlid op het gebied van Buitenlandse Zaken en Defensie: "Door deze uitspraak van Obama zijn we wel in een volgende fase terechtgekomen. In de retoriek maar ook in de mogelijke dreiging. Syrië is een gebied geworden waar veel conflicten in de Arabische wereld worden uitgevochten. De Arabische regio is ook betrokken bij de burgeroorlog, we zien dat te weinig in het nieuws vrees ik. Het is niet alleen een religieuze strijd en een strijd rondom het regime. Iran probeert er een vinger in de pap te krijgen en ook de golfstaten bemoeien zich ermee. Het is een grote smerige oorlog aan het worden en de chemische component erbij maakt het een nachtmerrie."

Leenders
Gaat Assad werkelijk chemische wapens gebruiken is dus de vraag. Reinoud Leenders is Syrië specialist, verbonden aan de UvA: "Op het moment denk ik nog niet dat we in die situatie zitten. Het Syrische regime heeft nu een aantal militaire successen geboekt. Goeie vraag dus, waarom Obama nu deze uitspraak doet. Misschien weten we nog niet dat het Syrische regime een afgelopen week is gaan rondrijden met chemische wapens om een signaal af te geven dat het buitenland zich koest moet houden. De Amerikanen zien dat via de lucht. De andere mogelijkheid is dat het regime nu onrust aan het stoken is in de buurlanden van Syrië en waarschuwingsschoten lost."

Hammelburg
BNR-buitenlandcommentator Bernard Hammelburg vindt de uitspraak van Obama dreigend. "Tot nu toe heeft hij echt alles uit de kast gehaald om niet te dreigen met militaire actie. Voor het eerst, misschien geprikkeld door journalisten maar ongetwijfeld voorbereid door het Witte Huis, zegt hij dat hij doodenge dingen ziet gebeuren met die chemische wapens. En als dat gebeurt heeft hij geen keuze meer. Obama wil niet militair ingrijpen maar daar trekt hij wel een lijn."

De vraag is alleen of Obama daadwerkelijk kan ingrijpen als hij daartoe besluit. "De meeste deskundigen zeggen dat het technische bijna onuitvoerbaar is omdat niemand precies weet waar je op moet schieten, als je al zou schieten."

Als er toch wordt overgegaan tot actie zal dat waarschijnlijk niet zijn met een groot bezettingsleger, zegt Hammelburg. Dat heeft in eerste instantie te maken met de presidentsverkiezingen in november. "Maar veel belangrijker is dat de Amerikanen net als Nederland enorm hebben bezuinigd op hun defensie. Ze hebben een heel groot deel van hun landstrijdkrachten gewoon wegsneden. Die staan niet meer op de begroting. Als er al iets gebeurt, moet het blijven bij operaties van commando’s of aanvallen vanuit de lucht", aldus Hammelburg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen