Nieuws15 aug '12 20:00Aangepast op 15 aug '12 21:40

Libanese clan gijzelt Syrische rebellen

Auteur: Anne-Greet Haars

Vandaag zijn er in Libanon dertig Syriërs, behorend tot de Free Syrian Army (FSA), en een Turkse zakenman ontvoerd door een sjiitische moslimclan, al-Meqdad.

Het doel is een ruil af te dwingen voor hun ontvoerde familielid Hassan al-Meqdad. Hij werd twee dagen geleden in Damascus ontvoerd door het rebellenleger FSA, die strijdt tegen het regime van Bashar al-Assad.

De ontvoerders van de Syriërs, die werden getoond in een video op de Libanese televisie, dreigden door te gaan met meer ontvoeringen in Libanon tot hun familielid wordt vrijgelaten.

De Turkse man is volgens de Turkse ambassade geen diplomaat.

Motieven
De Libanese clan zegt met de gijzeling geen politieke motieven te hebben. "Het gaat om een humanitaire kwestie. Wij willen dat Hassan wordt vrijgelaten", luidt het in een verklaring.

Een familielid van de ontvoerde Hassan al-Meqdad, Maher al-Meqdad, heeft tegen Reuters gezegd dat Hassan niks te maken heeft met de gevechten in Syrië. Maar volgens de rebellen is Hassan al-Meqdad naar Syrië gestuurd door Hezbollah, één van de bondgenoten van Assad, om tegen de rebellen te vechten.

Ambassades
Veiligheidstroepen in Libanon hebben de veiligheidsmaatregelen aangescherpt rond de ambassades van Saudi-Arabië, Qatar en Turkije. Deze staten steunen de Syrische rebellen.

Saudi-Arabië dringt er bij haar burgers op aan om Libanon "onmiddellijk" te verlaten.

Polarisatie
De opstand in Syrië heeft geleid tot een gepolariseerd Libanon, waar soennitische moslims voornamelijk positief zijn over de rebellen, maar de Hezbollah-beweging nog steeds Assad ondersteunt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen