Nieuws14 aug '12 18:02

Al-Assad is een verlegen man

Auteur: BNR Webredactie

Volgens de opgestapte Syrische premier Riad Hijab knalt het regime in zijn land bijna uit elkaar. Oud-ambassadeur Desiree Bonis heeft president al-Assad meerdere keren ontmoet. Hoe denkt zij hierover?

Het regime van Bashar al-Assad controleert op dit moment slechts 30 procent van Syrië. Dat zegt de vorige week overgelopen premier Riad Hijab. Desiree Bonis is nummer negen op de PvdA-lijst en was drie jaar lang ambassadeur in Syrië, van 2006 tot 2009.

"Ik denk dat de overgelopen permier wel gelijk heeft. Militair is het regime nog niet verslagen, maar politiek en moreel wel. De premier verlaat een zinkend schip waar het gaat om het regime van al-Assad."

Paleis
Bonis heeft al-Assad regelmatig ontmoet in zijn paleis toen ze nog ambassadeur was. "Een stijlvol paleis. Best wel sober. Het regime is niet op luxe gericht." In de omgang kwam de president volgens haar 'niet over als een monster'. "Het is een wat verlegen figuur." Hij was ook niet voortbestemd om president te worden, vertelt ze. Nadat zijn broer omkwam bij een auto-ongeluk, werd hij door zijn vader opgelijnd om president te worden. Al-Assad volgde zijn vader Hafiz op in 2000.

"Bashar had Syrië eigenlijk vanaf 2000 willen hervormen. Hij wilde de bevolking meer vrijheden geven. Maar daar is een streep dorogehaald, omdat Amerika Irak binnenviel in 2003. De Verenigde Staten maakten toen veel dreigende geluiden en waarschuwde dat Syrië  het volgende land was dat aan de beurt was voor regime change." Uit angst daarvoor draaide al-Assad binnenlandse hervormingen terug. "Als je binnenlands vanalles losmaakt, weet je niet welke krachten je ontketend."

Twijfel
Heeft Bonis in haar tijd als ambassadeur nooit getwijfeld aan al-Assad? "Ja, dat doe je steeds als je iemand ontmoet waarvan je weet dat hij slechte dingen op zijn naam heeft staan. Ook in 2006 waren er al duizenden politieke gevangenen in Syrië. Alleen was het toen nog stabiel in het land."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen