Nieuws31 aug '12 08:07

Eerst vrede stichten in New York, dan pas in Syrië

Auteur: Arjan Meesterburrie

De nieuwe VN-gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, gaat eerst de Veiligheidsraad op één lijn krijgen, voordat hij iets probeert te bereiken in Syrië zelf. Dat zegt diplomatie-deskundige Van de Roer op BNR.

Dit weekend neemt Lakhdar Brahimi het stokje over van Kofi Annan die zijn vredesplannen voor Syrië zag mislukken. "Brahimi komt nu in het grootste kruidvat ter wereld terecht", zegt diplomatie-deskundige Robert van de Roer bij BNR Humberto Tan. "Hij gaat anders dan zijn voorganger eerst in New York zitten. Daarvan straalt nu als boodschap uit: Ik ga New York niet uit voordat we hier op één lijn komen."

Kloof dichten
"Het is een onvoorstelbare topdiplomaat", zegt Van de Roer en hij zal volgens hem al zijn kwaliteiten inzetten om tot een gezamenlijke aanpak tegen de regering Assad te komen: "Hij luistert naar Ban-Ki Moon, hij luistert naar de leden van de Veiligheidsraad en probeert de kloof te dichten en natuurlijk de Russen en Chinezen mee te krijgen."

Assad, Rusland en Obama
Maar of Brahimi het uiteindelijk voor elkaar krijgt vrede te stichten in Syrië hangt volgens van de Roer niet alleen van hemzelf af:

"Dat hangt er vanaf of Assad snel door de knieën gaat en toch niet chemische wapens gaat gebruiken. Het hangt af van de Russen of die meer op één lijn komen met de rest van de Veiligheidsraad. Het hangt af van de herverkiezing van Obama: gaat hij alsnog milirtair interveniërëen of niet?"


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen