Nieuws6 feb '12 21:36

Boerkadraagster geen last van boerkaverbod

Auteur: Harmen Simon Teunis

Voorlopig heeft iedereen last van het boerkaverbod, behalve de pakweg 150 boerkadraagsters die ons land telt.

Het boerkaverbod is een feit. Althans, het kabinet heeft het wetsvoorstel gisteravond ingediend bij de Tweede Kamer. Maar daarmee is nog steeds hoogst onzeker of ooit één boerkadraagster een boete moet betalen, zegt BNR-politiek verslaggever Hugo Reitsma.

Een ding is volgens onze politiek verslaggever wel zeker. Er wacht een fel debat in de Tweede Kamer bij behandeling van het boerkaverbod. "Maar de uitkomst staat bij voorbaat vast. VVD, CDA en PVV hebben er een handtekening onder gezet in het regeerakkoord."

Eerste Kamer
De Eerste Kamer kan in dit verhaal nog wel een struikelblok zijn. "Daar hebben de coalitiepartijen géén meerderheid. Maar de semigedoogpartij SGP staat in principe positief ten opzichte van het verbod. En dat maakt een meerderheid mogelijk. Maar niet zeker."

Want, legt Reitsma uit, de Eerste Kamer kijkt specifiek naar de zwakste punten van de wet. "Niet zozeer naar het al dan niet wenselijk zijn van boerkas maar of het technisch ook een goede wet is en grondwettelijk."

Uiteindelijk moet ook koningin Beatrix de wet nog haar krabbel onder de wet zetten. "Ondenkbaar dat ze dat niet doet. Maar met de recente krantenfoto’s in gedachten, noem ik het toch maar even."

Een vreemde wet
Ook op het technische vlak is het boerkaverbod een beetje een vreemde wet. "Ten eerste mag het boerkaverbod geen boerkaverbod heten, omdat het dan eenzijdig op moslims zou zijn gericht. Daarom wordt alles van bivakmutsen tot integraalhelmen erbij gesleept, wat dan ook weer een hoop uitzonderingen vergt om pakweg Sinterklaas en Prins Carnaval voor arrestatie te behoeden. Zelfs Halloween wordt genoemd maar ik miste in de lijst van weer de Elfstedentocht. Dus pas maar op."

Maar belangrijker is volgens Reitsma het advies van de Raad van State. Want volgens de Raad van State is de wet in strijd met de vrijheid van godsdienst, als vastgelegd in onder meer het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. "Voornaamste verdediging van de regering; de godsdienst vrijheid kent uitzonderingen, en daar mogen landen ruim mee omgaan", zegt Reitsma.

Turkije
Dat valt alleen nog te bezien. Want het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft in 2010 een soortgelijk verbod in Turkije afgewezen. Reitsma: "Daarbij nam het Hof het strikt seculiere karakter van de Turkse staat in acht, maar stelde simpel dat de openbare orde niet werd bedreigd. Een verbod in publieke gebouwen zou misschien kunnen,  maar niet op straat."

"In Nederland kan elke burger direct bij de Nederlandse rechter een beroep doen op het Europees verdrag waarbij die rechter deze jurisprudentie moet meewegen. Kortom, voorlopig hebben die paar boerkadraagsters nog niet zo heel veel te vrezen."

Gerelateerde artikelen