Nieuws2 mei '12 18:51Aangepast op 2 mei '12 19:07

'Leger Egypte lokt rellen zelf uit’

Auteur: Fleur de Bruijn

"Veel mensen hebben het idee dat het leger het geweld heeft uitgelokt.'' Dat zei EU-parlementariër Marietje Schaake (D66) woensdag, nadat ze ooggetuigen had gesproken van de rellen.

Rellen bij het ministerie van Defensie in Caïro kostten dinsdag zeker vijf personen het leven. Ruim 100 mensen raakten gewond.

Schaake is in Caïro om met collega-parlementariërs te praten met onder anderen Egyptische politici over de presidentsverkiezingen deze maand. Velen van hen maken zich zorgen over de rellen.

Buitenlands paspoort
Dinsdagavond protesteerden aanhangers van een salafistische presidentskandidaat bij het ministerie van Defensie. Hij mag niet meedoen met de verkiezingen, omdat zijn moeder een buitenlands paspoort heeft.

Zijn aanhangers vermoeden dat er sprake is van een complot, aldus Schaake. Zij zegt dat ooggetuigen zeiden dat er vanuit het niets relschoppers kwamen opdagen. Hierna greep het leger in.

Revolutie
De ooggetuigen vermoedden dat er sprake is van uitlokking, omdat het incident doet denken aan rellen die in februari uitbraken bij een voetbalwedstrijd. Hierbij vielen 70 doden en circa 1000 gewonden. Velen vermoedden dat ook deze rellen in scène zijn gezet, omdat de harde kern van de club die werd aangevallen, actief was tijdens de revolutie tegen de verdreven president Hosni Mubarak.

Schaake denkt niet dat het leger strenger optreedt tegen politieke groepen die zijn geïnspireerd door de islam. ,,Ik denk dat de militairen zich geen raad weten met de onrust in het land. Eerder geweld bij demonstraties richtte zich ook tegen andere groepen, zoals kopten.''

Geen boodschappen
Het is niet zo dat Schaake geen boodschappen durft te doen. Wel mijdt ze plekken waar wordt gedemonstreerd. Ze merkt dat het onrustig is in Egypte doordat ze bijvoorbeeld in winkelstraten ziet dat er veel illegale straatverkoop is. Winkeliers zijn daar niet blij mee. De politie treedt echter niet op. Ook hoort ze dat er meer ruzie is op straat.

Volgens Schaake wil iedereen in Egypte dat er snel een burgerregering komt, die een einde kan maken aan de onrust in het land.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen