Nieuws1 mei '12 16:53Aangepast op 1 mei '12 17:19

Persvrijheid fleurt op door Arabische Lente

Auteur: Thijs Baas

De Arabische Lente heeft ervoor gezorgd dat journalisten nu vrijer kunnen werken dan vroeger. In Egypte, Libië en Tunesië was de vooruitgang het grootst.

In die landen slaagden demonstranten erin de oude dictaturen omver te werpen, verklaart de organisatie Freedom House die voorsprong in zijn dinsdag gepubliceerde jaaroverzicht.

Freedom House bevestigt dat niet alle ontwikkelingen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten positief zijn, maar dat "de winst ruimschoots opweegt tegen de achteruitgang".

De organisatie die strijdt voor de persvrijheid erkent 66 landen waar sprake is van volledige persvrijheid. Finland, Noorwegen en Zweden zijn lijstaanvoerders, Nederland bezet de gedeelde vijfde plaats. De Nederlandse Vereniging van Journalisten was te spreken over de vooruitgang die in de Arabische landen is geboekt. "Een enorme verbetering, dat is erg positief", zei NVJ-secretaris Thomas Bruning.

"In Nederland is het afgelopen jaar best goed verlopen. We hadden weinig grote incidenten waarbij de persvrijheid werd ingedamd'', zei Bruning.

Noord-Korea
Hekkensluiter is het streng communistische Noord-Korea, maar ook in Mexico is het slecht gesteld met de persvrijheid. De NVJ maakt zich bovendien zorgen over de situatie in aanstaand EU-lid Turkije, waar nog steeds veel journalisten in de gevangenis zitten.

Dag van de Persvrijheid
Op de Dag van de Persvrijheid, donderdag, besteedt de NVJ extra aandacht aan de situatie in Turkije, net als die in Mexico.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen