Nieuws16 jul '11 08:07Aangepast op 18 jul '11 05:59

Domme fouten kosten DSK de kop

Auteur: Edme Koorstra

Schuldig of niet, Dominique Gaston André Strauss-Kahn kan het Franse presidentschap vergeten. Ook als de aanklacht wegens verkrachting tegen hem definitief wordt ingetrokken, is de gevallen IMF-topman te zwaar beschadigd door het schandaal rond het kamermeisje. Zijn kansen op het presidentschap zijn verkeken, en dat heeft hij aan zichzelf te danken door elementaire fouten in zijn crisiscommunicatie. BNR.nl sprak met drie imagostrategen en adviseurs over de Zonde van Frankrijk.

Door Edmé Koorstra.
Grote fouten
Dominique Strauss-Kahn heeft in ieder geval twee grote fouten gemaakt, zegt imagostrateeg Albert Roele. "Zijn eerste misser is dat hij in het begin alles ontkende. Dat is typisch voor iemand die in zijn eigen 'droomwereld' leeft en denkt altijd onschendbaar te blijven. Les één in crisiscommunicatie: meteen aangeven wat er voor zover aan de hand is."
Spijt?
Ook les twee lapt hij aan zijn laars, volgens Roele: "Laat zien dat het écht een incident is. Een goed voorbeeld hiervan is Bill 'I did not have sexual relations with that woman' Clinton in de zaak met Monica Lewinsky. Clinton kwam ermee weg, want het was aantoonbaar de eerste keer. Daarnaast betuigde hij openlijk en persoonlijk spijt aan zijn vrouw Hillary. Ook Strauss-Kahn ontkomt op termijn niet aan zo'n openlijke boetedoening. Maar niet nu, want dat is te snel en werkt averechts."
Geen duidelijkheid
Steven Gelder van Marlot Communicatie vindt het vooral dom van DSK om meteen diplomatieke onschendbaarheid te claimen. "Een dergelijke actie werkt direct in je nadeel, want het wekt de indruk dat je iets te verbergen hebt."
"Daarnaast heeft DSK geen eenduidig verhaal verteld. Eerst riepen zijn advocaten dat hij een alibi had, daarna riepen ze dat het kamermeisje vrijwillig seks met hem had. Dat is niet consistent, er is dus in ieder geval gejokt. Alles bij elkaar zorgt dat voor een hoop onduidelijkheid. Terwijl juist duidelijkheid in dit soort gevallen hard nodig is. Dat is een grote publicitaire fout."
Vlekje
Niet elke imagostrateeg vindt dat Strauss-Kahn het verkeerd heeft aangepakt: volgens Johan Hahn van Skidiz heeft DSK het ten overstaan van de media redelijk gedaan.
"Al blijft hij natuurlijk altijd een bekend figuur met een vlekje, dat past wel bij zijn imago als 'salonsocialist'. Hij is vermogend met linkse politieke opvattingen. En imagoschade is altijd relatief, dat weet DSK heel goed."
De vraag is volgens Hahn dan ook of de schade die wij zien door de Franse kiezers ook gezien wordt: "Een negatief imago is altijd cultuurbepaald, grove belastingfraude is bijvoorbeeld in Griekenland heel normaal. En in Frankrijk is een scharreltje een teken van mannelijkheid, terwijl het hier al snel een smet op je blazoen van eeuwige trouw is."
De Vier Musketiers
Strauss-Kahn heeft nu de hulp ingeroepen van een groep Franse spindokters van Euro RSCG, ook wel 'de Vier Musketiers' genoemd. Zij hebben hem vaker geadviseerd sinds hij in 1999 vertrok bij het Franse Ministerie van Financiën. Een van hen, Stephane Fouks, stapte vorige week op het vliegtuig naar New York voor een ontmoeting met Strauss-Kahn.
Roele heeft in 2000 training gehad van Fouks. Maar hij denkt niet dat de spindokters van RSCG veel voor DSK kunnen betekenen. "Het lijkt me uitgesloten dat zij op dit moment voor DSK nog iets kunnen doen. Want de feiten spreken tegen hem en maken hem ongeloofwaardig. Zeker op de korte termijn is de schade onherstelbaar. Strauss-Kahn zal eerst moeten bewijzen dat het nooit meer zal gebeuren."
Publieke opinie
"Dat zal niet gemakkelijk worden, onder andere door het structurele karakter van zijn handelingen op vrouwengebied. Hij staat bekend als rokkenjager, en in Frankrijk loopt nu een nieuwe aanklacht tegen hem. Zijn extravagante levensstijl helpt ook niet mee: dure etentjes, feesten, drinkgelagen, parenclubs bezoeken, veel te dure auto's rijden", zo denkt Roele.
"Mensen zijn op zoek naar echtheid, naar vertrouwen. Ze willen geen poppenkast of duurdoenerij. Zelfs in Frankrijk twijfelt nu 45 procent (volgens de meest recente peiling van Le Parisien, red.) aan de geschiktheid van de man, dat spreekt boekdelen."
Terug in de politiek?
PvdA-Europarlementariër Thijs Berman is het daarmee eens. Berman werkte een tijd als correspondent in Parijs en merkte daar dat Strauss-Kahn ook vóór het seksschandaal al niet zo goed lag bij de linkervleugel: "Hij staat te ver af om de mensen aan te spreken."
Aan de andere kant, een meerderheid van de Fransen vindt dat DSK terug zou moeten keren in de politiek, ongeacht schuld of onschuld, benadrukt Gelder. "Maar zodra je een dergelijke aanklacht aan je broek hebt, zul je daar altijd aan herinnerd worden."
'Te zeer beschadigd'
De aanklacht wegens verkrachting van het kamermeisje wordt ingetrokken, dat lijkt vast te staan. Maar of dat veel uitmaakt voor Strauss-Kahn's kansen op het presidentschap? Albert Roele betwijfelt het. "Als blijkt dat de feiten toch weer anders komen te liggen en dat wordt afgezien van strafvervolging, blijft het een feit dat er wel degelijk seks is geweest tussen beiden. En dat heeft zijn imago te zeer beschadigd om nog mee te kunnen dingen naar de functie van president van Frankrijk."
Te laat
Als hij het nog had willen proberen, voor de komende presidentsverkiezingen is DSK in ieder geval te laat: vrijdag verstreek de termijn voor inschrijving voor kandidaten bij zijn Parti Socialiste (PS).
Was hij twee maanden geleden nog de gedoodverfde winnaar, nu staat hij niet eens op de lijst. De grootste kanshebbers zijn partijvoorzitster Martine Aubry en oudgediende Francois Hollande.
Wat blijft er over?
Strauss-Kahn wordt dus geen president en zal ook niet meer terugkeren naar het IMF. Maar wat kan hij nog wel doen? "Veel," zegt Roele, "Maar alleen op de achtergrond. Strauss-Kahn moet in de luwte opereren, zeker de komende vijf jaar. De man is een briljant econoom en heeft een grote staat van dienst. Door zijn enorme netwerk kan hij van onschatbare waarde zijn, bijvoorbeeld in Frankrijk als adviseur van partijgenoot Aubrey. Of internationaal, als adviseur van de Europese Centrale Bank."
WW-uitkering
Volgens Johan Hahn hoeft DSK zich over zijn carrière niet zoveel zorgen te maken: "Over het algemeen krijgen figuren op dat niveau wel een of andere lucratieve baan. Een WW-uitkering zit er niet in, dus in dat opzicht valt de schade wel mee. Maar of hij nog 'presidentabel' is hangt van het Franse publiek en hun oordeel over 'het vlekje' af."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen