Alle hens aan dek bij Eurocontrol
Bij de vluchtleiders van Eurocontrol in Maastricht is het de komende tijd alle hens aan dek. Met de Olympische Spelen voor de deur wordt een flinke piek verwacht van het aantal vluchten.
Het gaat daarbij vooral om vluchten door noordwest-Europa naar London Heathrow. Vooral het laveren tussen de enorme stukken luchtruim die voor militair gebruik bedoeld zijn, is een uitdaging. BNR-verslaggever Martijn de Rijk reisde af naar Limburg en sprak er allereerst met Jac Jansen, directeur van Eurocontrol Maastricht.
Lastig luchtruim
"Het is drukker", beaamde Jansen. "Wij zijn hier in Maastricht gewend om in de zomerperiode 5 duizend vluchten per dag af te handelen in het luchtruim. Daar komen er nu ongeveer honderd bij. Dat lijkt niet spectaculair, maar toch is dat best druk. Want het is een lastig luchtruim, het is het drukste stukje luchtruim, met name hier boven Maastricht in de richting van Luxemburg."
Flexibel gebruik
Als het drukker wordt dan de standaardcapaciteit vergt het ongelooflijk veel coördinatie om het in goede banen te leiden, zegt Jansen. Daarom zijn de hulptroepen, de luchtmachten van verschillende landen, ook aanwezig. "Met name vanwege de relatie die we hebben met de militaire oefengebieden gaat het dus om een zo flexibel mogelijk gebruik van dat militaire luchtruim te genereren en daarom zitten die militairen hier", legde hij uit.
Wat Victor van Kempen, majoor bij de Koninklijke Luchtmacht en hoofd van de afdeling Airspace Management, zegt als hem wordt gevraagd of ze door 'zijn' luchtruim mogen gaan? "Je bekijkt alle opties. In eerste instantie probeer je een oefening te verplaatsen. Dat is het makkelijkste natuurlijk."
Hij legt uit: "Je ziet dat de civiele luchtvaart voornamelijk opereert boven de 9 of 10 kilometer. Daar hebben ze het meeste gebruik. Dan kijk je of je je eigen oefening kunt limiteren beneden die hoogte. Dan deel je eigenlijk het luchtruim, zodat de civiele luchtvaart veel meer ruimte heeft om de vluchten van Londen bijvoorbeeld af te kunnen handelen en wij toch onze oefeningen kunnen doen."