Nieuws28 aug '12 15:46

7 procent raakt zwanger na verkrachting

Auteur: Mijke Hurkx

Kees van der Staaij beschouwt het als 'een feit' dat de kans 'heel klein' is dat vrouwen na een verkrachting zwanger worden. En dan nu tijd voor de feitelijke benadering.

Van de vrouwen die verkracht worden, raakt 7 procent zwanger. Dat blijkt uit een onderzoek van Rutgers Nisso Groep uit 2009, gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid.

Meer cijfers
Eén op de 100 Nederlandse vrouwen tussen de 15 en 70 jaar is ooit zwanger geweest als gevolg van seksueel geweld. De helft van die vrouwen heeft een abortus laten uitvoeren, 20 procent kreeg een miskraam en ongeveer een derde heeft een kind gekregen.

Uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2011, blijkt dat 1580 vrouwen zijn verkracht, 111 van hen raakten vermoedelijk zwanger. Ieder jaar ondergaan gemiddeld 28.000 vrouwen een abortus in een kliniek of ziekenhuis. Dat cijfer is volgens het CBS de laatste jaren redelijk stabiel.

Van der Staaij deed zijn uitspraak over zwangerschap na verkrachting dinsdag in het programma 'Wat kiest Nederland' op RTLZ. En als dat wél gebeurt, is hij tegenstander van abortus, zegt hij bij RTL.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen