Nieuws27 mei '12 15:57

Franse kritiek op uitlatingen Lagarde

Auteur: Fleur de Bruijn

De Franse regering noemt de uitlatingen van de Franse directeur van het IMF, Christine Lagarde, 'nogal simplistisch en stereotiep'.

Hiermee neemt de Franse regering afstand van de uitspraken van Lagarde, die ze een dag eerder deed over Griekenland.

Lagarde zei tegen de Britse krant The Guardian dat zij weinig medelijden heeft met het Griekse volk, dat mede op last van de Europese Unie en het IMF te maken heeft met zeer ingrijpende bezuinigingen. Daarbij suggereerde zij dat de Grieken de problemen aan zichzelf te wijten hebben, omdat hun belastingdiscipline ver te zoeken is.

De leider van de Griekse socialistische partij Pasok, Evangelos Venizelos, noemde de uitspraken van Lagarde vernederend. Hij riep de topvrouw van het IMF op haar woorden terug te nemen.

Geen medelijden
Ook de leider van de extreemlinkse partij Syriza, Alexis Tsipras, reageerde gepikeerd op de uitspraken van Lagarde. "Het laatste waar Griekenland op zit te wachten, is haar medelijden,'' zei hij. "De Grieken betalen hun belastingen, hoe ondraaglijk die ook zijn.''

Facebook
Lagarde zwakte haar kritiek overigens naderhand af in een boodschap op haar Facebookpagina. "Ik heb veel sympathie voor de Griekse bevolking en de zware opgaven waar die voor staat. Daarom steunt het IMF Griekenland bij zijn inspanningen om de huidige crisis te boven te komen,'' schreef zij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen