Het Europees Parlement stemt in met het voorstel om voor dit en volgend jaar maximaal 500 miljoen euro per jaar beschikbaar te stellen. Het geld gaat naar voedselbanken, die daarmee de armsten van voedsel kunnen voorzien.
'Taak van lidstaten zelf'
Het kabinet was lange tijd tegenstander van de plannen. De regering vindt het verstrekken van voedselhulp een taak van de lidstaten zelf en niet van de Europese instanties.
De voedselbanken daarentegen kunnen de hulp goed gebruiken. Met de opkomst van de crisis is het aantal afnemers van de banken flink gestegen. Eind 2011 werd bijvoorbeeld ook al bekend dat ook zzp'ers en kleine zelfstandigen noodgedwongen steeds vaker naar de voedselbank moesten.
Het was in 2011 voor het eerst dat zzp'ers bij de Voedselbank aanklopten, gaf Harrie Timmerman van Voedselbanken Nederland toen al aan. "Ook zij beginnen het moeilijk te krijgen. We kijken in de huidige crisis toch een beetje bezorgd naar wat het volgend jaar gaat worden.''
Verzekering
Timmerman: "Steeds meer mensen melden zich. En dus nu ook zzp'ers en kleine zelfstandigen, mensen uit het midden-en kleinbedrijf. De afgelopen jaren zijn veel mensen voor zichzelf begonnen, maar juist deze mensen blijken kwetsbaar als de situatie slechter wordt. Zzp'ers zijn vaak ook niet optimaal verzekerd, dus dan moeten ze soms terugvallen op hulp.''
Voedselpakketten
Nederland telt ruim 130 voedselbanken die wekelijks aan ongeveer 20 duizend gezinnen onder de armoedegrens gratis voedselpakketten verstrekken. De organisatie betaalt niet voor dat eten, maar zamelt in bij bedrijven, werkt met onbetaalde vrijwilligers en krijgt dus steun van de Europese Unie.