Nieuws20 jun '11 07:12

Boze reacties op polderplannen Bleker

Auteur: Edme Koorstra

Met koffie en een bolus probeert staatssecretaris Bleker Zeeland te overtuigen van zijn polderplannen. Dat wordt nog knap lastig. De lokale PvdA is nog niet tevreden, en ook de Vlamingen niet: het alternatief voor het onder water zetten van de Hedwigepolder zou hen 250 miljoen euro kosten.

In café 'Het Verdronken Land' in Zeeland drinkt staatssecretaris Bleeker straks koffie met kritische Zeeuwen. Hij gaat daar het kabinetsplan toelichten om de Hedwige-polder niet onder water te zetten, maar twee polders bij Vlissingen wél. Niet iedereen is even gelukkig met die koerswijziging.
Piet Polderman bijvoorbeeld, PvdA-wethouder voor Ruimtelijke Ontwikkeling en Havens in Vlissingen. Humberto Tan sprak vanochtend met hem. Luister naar het interview via de knop rechts.
De polderplannen
Het onder water zetten van de Hedwigepolder staat in een verdrag tussen Nederland en Vlaanderen, als compensatie voor de natuurschade als gevolg van het verder uitdiepen van de Westerschelde.
'Onaanvaardbaar'
Het alternatieve plan heeft geleid tot boze reacties in Vlaanderen. Wivina Demeester, een prominente politica van Christen-Democratisch en Vlaams (CD&V) vindt het nieuwe plan "onaanvaardbaar''. Vlaanderen zou een financiële strop wachten van 250 miljoen euro als de Nederlandse regering haar zin krijgt, zo citeert dagblad De Morgen Demeester vandaag.
Vlaams president negatief
De Vlaamse president Kris Peeters reageerde vrijdag negatief op het voornemen van het kabinet om af te wijken van het verdrag, maar is wel bereid het alternatief te bekijken. Bleker moet ook de Europese Commissie nog zien te overtuigen van zijn voorstel.
35 miljoen duurder
Het alternatieve plan haalt nog niet de beloofde 300 hectare natuurherstel. Wel kost het 35 miljoen euro meer dan het oorspronkelijke plan.

Gerelateerde artikelen