Nieuws6 sep '12 18:38

Discussie ontslagrecht leeft opnieuw

Auteur: Mijke Hurkx

Nu Wiebe Draijer vers is geinstalleerd als de nieuwe voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), wordt de discussie over het ontslagrecht opnieuw aangezwengeld. Minister Henk Kamp van Sociale Zaken diende meteen negen adviesvragen in.

De minister deed dit direct bij de installatie van Draijer en tevens afscheid van zijn voorganger Alexander Rinnooy Kan donderdag. Daarbij zei Kamp dat het kabinet graag advies wil over de toekomst van de arbeidsmarkt en het ontslagrecht.

Opmerkelijk
Het verzoek van de demissionair minister is opmerkelijk, omdat hij bij uitwerking van plannen over een soepeler ontslagrecht uit het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie nog geen formele adviesaanvraag wilde indienen bij de raad. Ook hebben werkgevers en vakbonden in de SER al stevige ruzies gehad over versoepeling van het ontslagrecht.

Maar Kamp voerde donderdag de druk op bij sociale partners. Hij wees op de afspraken die vijf partijen in de Tweede Kamer over het ontslagrecht hebben gemaakt en de verkiezingen op 12 september. "Deze maand krijgen we een nieuwe Tweede Kamer en hopelijk nog dit jaar een nieuw kabinet. Een breed gedragen SER-advies over het ontslagrecht zou een belangrijke factor kunnen zijn bij de totstandkoming van een regeerakkoord.''

Voorzichtige reactie Draijer
Draijer reageerde voorzichtig. Hij zei zich af te vragen waarom discussies over de arbeidsmarkt altijd worden "verengd tot het ontslagrecht''. Volgens hem is een bredere discussie nodig en moet het meer gaan over kwetsbare mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, mobiliteit van werknemers en de combinatie van flexibiliteit en zekerheid.

Te vroeg
De kersverse SER-voorzitter heeft ook reden om voorzichtig te zijn, omdat de vakcentrale FNV nog steeds aangeeft niet klaar te zijn voor sociaal overleg met werkgevers en de politiek. Draijer deed een beroep op de grootste vakbeweging om intern snel orde op zaken te stellen.

Binnen de FNV brak vorig jaar een hevig conflict uit, nadat toenmalig voorzitter Agnes Jongerius een pensioenakkoord sloot met werkgevers en kabinet. Interim-voorzitter Ton Heerts waarschuwde donderdag dat de FNV nog wel een tijdje een beweging in beroering zal zijn. Hij heeft ook geen behoefte om te praten over minder ontslagbescherming voor werknemers. Volgens hem moet de discussie gaan over bijvoorbeeld begeleiding van werk naar werk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen