Nieuws11 nov '11 10:43Aangepast op 11 nov '11 13:46

Wellink vond Fortis niet zijn pakkie-an

Auteur: BNR Webredactie

Rabobank waarschuwde al in de zomer van 2008 voor een mogelijke bankrun op Fortis Bank, maar De Nederlandsche Bank (DNB) vond het niet nodig om in te grijpen. Dat zei Rabobank-CFO Bert Bruggink vrijdag voor de parlementaire enquêtecommissie financieel stelsel. 

Volgens Bruggink werd er destijds door opvallend veel mensen spaargeld overgeheveld van Fortis naar Rabobank. "Het ging om miljarden Nederlands spaargeld. Dat is heel veel'', zegt Bruggink.

Onbegrijpelijk

De topman trok hierover bij toenmalig DNB-president Nout Wellink aan de bel. "Wij vonden dat er ingegrepen moest worden, maar volgens De Nederlandsche Bank lag hier een taak voor de Belgische toezichthouder."

Bruggink noemt deze houding van DNB "onbegrijpelijk, gezien de betekenis van de combinatie Fortis Nederland en ABN Amro voor het Nederlands bestel".

Kort voordat ABN Amro en Fortis Nederland (deels) werden genationaliseerd, heeft Rabobank gekeken of de bank delen van het Fortis-concern kon overnemen. De bank reisde in het najaar van 2008 naar Brussel af om boekenonderzoek te doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen