Nieuws10 jan '12 09:49

Wij verrijken uranium ja. Nou en?

Auteur: BNR Webredactie

Iran vindt de bezorgdheid van het Westen over het nucleaire programma maar overdreven.

De bezorgde uitlatingen van westerse landen over het nucleaire programma van Iran zijn "politiek gemotiveerd''. Dat zei de Iraanse afgevaardigde bij VN-atoomwaakhond IAEA dinsdag. "Deze reacties zijn overdreven en de afgelopen jaren al herhaaldelijk geuit'', aldus Ali Asghar Soltanieh tegen het Iraanse persbureau ISNA.

Verrijken
Het IAEA bevestigde maandag dat Iran is begonnen met het verrijken van uranium in een fabriek in een berg in Fordow. Daar kan uranium tot 20 procent worden verrijkt. Voor het maken van nucleaire wapens is een verrijkingsniveau tot 90 procent nodig.

Schending
Volgens de Verenigde Staten zijn de Iraanse activiteiten "een verdere escalatie van hun aanhoudende schendingen van de nucleaire verplichtingen''. Groot-Brittannië noemde de werkzaamheden "provocatief'' en Frankrijk sprak van een "bijzonder grove schending van het internationaal recht door Iran.''

Camera's
Soltanieh bestrijdt dat, omdat het bestaan van de installatie in Fordow al 2 jaar geleden naar buiten is gebracht. Verder heeft het IAEA er camera's hangen en brengt de atoomwaakhond bezoeken om de activiteiten te inspecteren.

Volgens Iran wordt het in Fordow gemaakte uranium gebruikt voor "vreedzame en humanitaire doelen''. Het Westen vreest dat Teheran werkt aan een atoombom.

Gerelateerde artikelen