Nieuws1 feb '12 16:40Aangepast op 1 feb '12 17:00

De Krom: nieuwe wet vergroot arbeidskansen

Auteur: Anne-Greet Haars

Het is een van de paradepaardjes van het kabinet Rutte: De Wet Werken naar Vermogen. In één klap moet een aantal regelingen voor kansarmen op de arbeidsmarkt onder één wet komen te vallen.

De staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft de wet woensdagochtend naar de Tweede Kamer gestuurd.

Kansen vergroten
"De bedoeling van de wet is dat we de kansen vergroten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt", legt De Krom uit. "Dit doen we door het beter te organiseren voor werkgevers en het uitkeringssyteem prikkelender te maken, zodat het aantrekkelijker wordt om aan het werk te gaan."

Loondispensatie
Met deze wet komt er een nieuw belangrijk instrument, wat loondispensatie heet. "De werkgever betaalt alleen voor de productie die wordt geleverd en de overheid vult de rest aan."

Minimumloon
De eerste vijf jaar moeten mensen met minder dan het minimumloon rondkomen. "Het is meer dan een uitkering. Dit is een mogelijkheid om in maximaal negen jaar naar het minimumloon toe te groeien", aldus De Krom.

Vraagtekens
Iris van Bennekom (voorzitter van Cedris) zet vraagtekens bij deze nieuwe wet. "Met de intentie van de wet is Cedris het helemaal eens, maar deze mensen hebben niet voor niets een afstand tot een arbeidsmarkt. Het is lastig om ze te plaatsen in regulier werkt. Als we met werkgevers spreken, geven ze aan dat ze ontzorgd willen worden en dus dat mensen begeleid worden."

Ontoereikend
"De eerste jaren zijn de bezuinigingen zo fors, dat het budget ontoereikend zal zijn om hulp en begeleiding te bieden", legt Van Bennekom uit.

Luister hier naar het gesprek met Paul de Krom.

Luister hier naar het gesprek met Iris van Bennekom.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen