Nieuws10 mei '12 18:26Aangepast op 11 mei '12 06:03

Buma is grote favoriet voor CDA'ers

Auteur: Pieter van den Akker

Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma is bij CDA'ers de favoriet om de nieuwe lijsttrekker worden. Dat blijkt uit twee peilingen die donderdag bekend zijn geworden.

Buma kreeg 40 procent van de ondervraagden achter zich bij een peiling onder 1400 CDA-raadsleden (van wie er 381 reageerden) in opdracht van de EO-programma's Dit is de Dag en De Vijfde Dag. EenVandaag ondervroeg 700 CDA'ers en kwam tot de conclusie dat Buma door 50 procent wordt gesteund.

Betrouwbaar, ervaren
Volgens de respondenten die in de peiling van EenVandaag Buma steunden, doen ze dat omdat hij betrouwbaar is en ervaring heeft. Ook kan hij zijn standpunten volgens hen goed verwoorden.

In de peiling van de EO kwam de Purmerendse wethouder Mona Keijzer als tweede uit de bus (31 procent). Bij EenVandaag moet zij het doen met een derde plaats (16 procent) en moet zij onderwijsman Marcel Wintels (17 procent) voor zich dulden. Beide kandidaten hebben volgens de respondenten van EenVandaag het voordeel dat ze niet betrokken waren bij het laatste kabinet. In de peiling van de EO kreeg Wintels overigens wat minder steun: 14 procent.

Weinig steun Bleker
De overige kandidaten kunnen volgens beide peilingen niet op veel steun rekenen. CDA-bewindslieden Henk Bleker (7 procent in de EO-peiling, 5 procent bij EenVandaag) en Liesbeth Spies (6 procent, 5 procent) en het Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (2 procent, 4 procent) sluiten de rijen.

CDA-leden kunnen vanaf nu via telefoon en internet hun stem uitbrengen op een van de zes kandidaten. Volgende week vrijdag sluit de eerste ronde. Als geen van de kandidaten meer dan de helft van de uitgebrachte stemmen behaalt, gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen door naar de tweede ronde. Vervolgens wordt op 1 juni bekendgemaakt wie de CDA-lijsttrekker is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen