Nieuws7 mei '12 11:10

Strijd om CDA-leiderschap kan losbarsten

Auteur: Thijs Baas

De zes kandidaten die namens het CDA de strijd aangaan om het lijsttrekkerschap zijn bekend.

Het gaat om de huidig fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, minister Liesbeth Spies en staatssecretaris Henk Bleker, Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg, onderwijsbestuurder Marcel Wintels en wethouder Mona Keijzer uit Purmerend.

Zes andere CDA'ers, onder wie het Nijmeegse CDA-lid Harry Wesselink, vielen af. Maandagavond vindt het eerste debat tussen de overgebleven kandidaten plaats in Rotterdam. Een speciale CDA-commissie voerde afgelopen weekend gesprekken met alle twaalf kandidaten.

Voordracht
Het is voor het eerst dat de CDA-leden hun lijsttrekker mogen kiezen. Voorheen droeg het bestuur altijd iemand voor die door het congres werd bekrachtigd. Maar sinds de partij bezig is zich de laatste jaren drongen steeds meer leden aan op lijsttrekkersverkiezingen. Onder meer de CDA-jongeren en partijprominenten, zoals vicepremier MaximeVerhagen en minister Marja van Bijsterveldt, spraken zich hiervoor uit.

Na maandag volgen nog drie debatten en kunnen leden stemmen voor de eerste ronde, die 18 mei sluit. Als geen van de zes kandidaten in de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen krijgt, gaan de twee met de meeste stemmen door naar de tweede ronde. Deze duurt tot 1 juni. Op deze dag wordt ook de nieuwe lijsttrekker van het CDA bekendgemaakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen