Nieuws14 mrt '12 13:03Aangepast op 14 mrt '12 17:02

Syrische leger controleert Idlib

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het Syrische regeringsleger heeft de noordelijke stad Idlib weer in handen. Rebellen zijn gevlucht en militairen doorzoeken huizen.

Dat zei een activist uit de stad woensdag. Berichten uit Syrië kunnen amper worden gecontroleerd.

Idlib ligt aan de Syrische grens met Turkije. De stad was een van de protesthaarden in Syrië. Het Vrije Syrische Leger (FSA), dat vooral bestaat uit overgelopen militairen, vocht er tegen het regeringsleger. "Het FSA koos ervoor zich terug te trekken, omdat iedereen weet dat het niet tegen het leger op kan", zei de lokale activist Noureddin al-Abdo.

Vier dagen belegerd
Het regime heeft Idlib vier dagen lang belegerd. Een staatskrant meldt dat de stad "in recordtijd" is ingenomen. In de bergen rond Idlib wordt nog wel gevochten.

Regeringstroepen veroverden eerder al de wijk Baba Amro in de stad Homs, waar ook fel werd gedemonstreerd. De Verenigde Naties hebben onbevestigde berichten van "gruwelijke executies" uit Homs gekregen.

Syrische leger aan de winnende hand
SP-Kamerlid Harry van Bommel krijgt het beeld dat het Syrische leger aan de winnende hand is. Maar zegt hij op BNR; "Het zijn dagkoersen. Morgen kan het weer anders liggen."

Van Bommel is bang dat het conflict nog aanzienlijk bloediger gaat worden. "Ik heb berichten gelezen dat de Syrische Nationale Raad roept om een militaire interventie en dat vertegenwoordigers van Vrije Syrische Leger zelf zeggen dat zij bewapend worden door landen in de regio."

"Dat zou erop kunnen duiden dat dit conflict, wat in essentie een etnisch conflict is, steeds gewelddadiger wordt uitgevochten en dat mogelijk ook de internationale gemeenschap op grond van beelden en berichten het conflict wordt in getrokken", aldus Van Bommel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen