Nieuws13 mrt '12 18:29

Zeker 230.000 Syriërs zijn gevlucht

Auteur: Fleur de Bruijn

Meer dan 230.000 Syriërs hebben het afgelopen jaar huis en haard verlaten. Ongeveer 30.000 van hen zijn naar buurlanden gevlucht.

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, die die cijfers dinsdag bekendmaakte, zijn er aanwijzingen dat het aantal ontheemden binnen Syrië nog veel groter is. De meeste vluchtelingen die Syrië zijn ontvlucht, hebben onderdak gevonden in Turkije.

300 mijnen
De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meldde dat het leger van Syrië de afgelopen weken mijnen heeft gelegd langs vluchtroutes naar Turkije en Libanon. Een voormalige Syrische militair zei dat hij ongeveer 300 mijnen heeft weggehaald in de buurt van Turkije.

Door de mijnen is al een aantal mensen gewond geraakt. Behalve vluchtelingen zijn ook rebellen actief in de grensregio's. Dinsdag vielen volgens activisten zeker 40 doden in Syrië. Onder hen waren meer dan 20 leden van de veiligheidsdiensten van het regime.

Verkiezingen
De Arabische Liga wil een internationaal onderzoek naar misdaden die tegen burgers in Syrië worden gepleegd. Volgens de chef van de Arabische Liga, Nabil al-Araby, moet speciaal worden gekeken naar de provincies Idlib en Homs. Daar zijn de afgelopen tijd dorpen en woonwijken van steden gebombardeerd.

Ondertussen probeert de Syrische president Bashar al-Assad de onrust te bedwingen door politieke concessies te doen. Hij maakte dinsdag bekend dat op 7 mei parlementsverkiezingen worden gehouden. De Verenigde Staten kraakten het plan:“verkiezingen te midden van het soort geweld zijn belachelijk", aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen