Nieuws12 mrt '12 17:32

Annan eist einde geweld Syrië

Auteur: Fleur de Bruijn

Kofi Annan wil dat de wereld duidelijk en met één stem eist dat Syrië het geweld tegen burgers stopt. De Veiligheidsraad vloog elkaar in de haren over de situatie in de Arabische republiek.

De vroegere secretaris-generaal van de Verenigde Naties bracht afgelopen weekeinde een bezoek aan Syrië. Hij sprak onder meer met president Bashar al-Assad.

In de haren
Syrië blijft het nieuws bepalen. Het geweld van het regeringsleger zaait maandag ook weer grote verdeeldheid in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De ministers van Buitenlandse Zaken van onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk en Rusland vlogen elkaar in de haren.

Misleiden gemeenschap
De Russische minister Sergej Lavrov klaagde over het ‘misleiden van de internationale gemeenschap en manipuleren van de Veiligheidsraad'. Steun voor de Syrische oppositie en pogingen om het regime ten val te brengen zijn volgens hem ‘riskante recepten waardoor de problemen erger kunnen worden.’

Lavrov haalde daarmee uit naar het Westen, zonder dat bij naam te noemen. Westerse landen proberen via de VN de druk op het Syrische bewind op te voeren. Rusland en China hebben dat tot twee keer toe geblokkeerd.

Verzet staken
De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië willen dat Moskou en Peking hun verzet staken. “Volgens de overweldigende meerderheid van de wereld komt deze raad zijn verantwoordelijkheden voor het Syrische volk niet na'', zei de Britse minister William Hague. Zijn Franse collega Alain Juppé riep China en Rusland op "te luisteren naar de stem van de Arabieren en het geweten van de wereld''.

Arabische Liga
Koffi Annan reisde hij door naar buurland Turkije. Annan bemiddelt in het conflict voor de VN en de Arabische Liga. Hij spreekt maandag nog met premier Recep Tayyip Erdogan van Turkije. Annan wil iedereen die bij het conflict in Syrië betrokken is, rond de tafel krijgen. Ook wil hij bereiken dat de bevolking humanitaire hulp krijgt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen