Nieuws12 mrt '12 08:47

Lugubere vondst Homs: dode vrouwen en kinderen

Auteur: Pieter van den Akker

In de Syrische stad Homs die zwaar onder vuur ligt, zijn de lichamen van 47 vrouwen en kinderen aangetroffen. De lugubere vondst werd maandag gemeld door activisten en de overheid.

Beide partijen hebben een andere lezing over de dood van deze mensen. Volgens de Syrische activist Hadi Abdallah zijn de 26 vrouwen en 21 kinderen omgebracht tijdens een slachtpartij van regeringstroepen in de wijken Karm el-Zaytoun en Al-Adawiyeh. De slachtoffers hadden steekwonden of een doorgesneden keel.

De Syrische staatstelevisie meldde echter dat de vrouwen en kinderen zijn omgebracht door 'bewapende groepen terroristen', die de lichamen hebben gefilmd om de Syrische troepen in diskrediet te brengen.

Giro 999
Stichting Vluchteling heeft ondertussen Giro 999 opengesteld voor hulp aan Syrische vluchtelingen in Libanon en Jordanië. Directeur Tineke Ceelen is zondag teruggekomen na een bezoek aan beide landen. De geschrokken Ceelen maandag op BNR: "Ik heb nog nooit meegemaakt dat vluchtelingen hun verhaal niet willen vertellen. In de meest ernstige crises met de meest afschuwelijke dingen, zijn ze juist graag bereid om te vertellen wat ze hebben gemaakt. Hier willen mensen absoluut niet praten."

Doodsbang
Ze legde uit: "Ze zijn doodsbang. Uiteindelijk is het gelukt om een familie van 17 mensen te spreken. Als je vraagt waarom het zo moeilijk is hun verhaal te vertellen, maken ze snijbewegingen langs de hals. Ze zeggen dat ze heel gemakkelijk te vinden zijn voor de geheime diensten uit Syrië. Als jullie ons portretteren wordt het nog een stuk makkelijker en zullen we dat gegarandeerd met ons leven bekopen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen