"Het wordt moeilijk, maar we moeten hoop houden'', zei Annan. De oud-VN-topman heeft Assad een aantal concrete voorstellen gedaan om de crisis te beëindigen. De twee hadden zaterdag ook al een gesprek, dat volgens de Syrische staatstelevisie positief verliep.
Pessimistisch
Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg is ook niet erg hoopvol over de huidige onderhandelingsronde. Wel ziet hij perspectieven voor een tijdelijke wapenstilstand, waarbij Assad nog wel even in het zadel blijft. "Dat is precies wat de Russen steeds hebben gezegd. Die hebben een Veiligheidsraadresolutie geblokkeerd die aandrong op verandering van het regime."
De vraag is of de Amerikaanse, Britse en Franse onderhandelaars in de Veiligheidsraad hier nu een kans in zien of afknappen en de pest in krijgen. "Als het westen dat slikt, dan is er in elk geval iets van vooruitgang. Maar dan zal het westen zeer veel water bij de wijn moeten doen."
Gezichtsverlies
De kans op westers gezichtsverlies is hoe dan ook groot. "Als dit iets wordt is dat een beetje een zeperd voor de westerse wereld. Aan de andere kant: heel veel diplomaten denken op de wat langere termijn. Je hebt kans dat ze denken: dit is niet wat we eigenlijk willen, maar het is beter dan helemaal niets."
Hulpverleners
Annan wil dat het geweld stopt en dat Syrië hulpverleners toelaat. Hij zet in op een politieke oplossing. Annan heeft gewaarschuwd voor verdere militarisering van het conflict in het land.
Assad zei zaterdag nog dat de crisis in het land niet op politieke wijze kan worden opgelost zolang "terroristische groepen chaos blijven veroorzaken''. Volgens de VN heeft het geweld in Syrië al aan meer dan 7500 mensen het leven gekost.