Nieuws10 mrt '12 08:30Aangepast op 10 mrt '12 14:06

Assad: geen oplossing door terroristen

Auteur: Bart Tuinman

Assad zei tijdens het gesprek met Kofi Annan dat de crisis in het land niet op politieke wijze kan worden opgelost zolang "terroristische groepen chaos blijven veroorzaken". Vandaag is Kofi Annan, in Syrië om te praten met al-Assad.

Image

Annan zal er bij het Syrische regime op aandringen het geweld te stoppen en hulpverleners toe te laten. Hij heeft gewaarschuwd voor verdere militarisering van het conflict in het land.

13.45 | Assad: geen oplossing door chaos
Assad zei dat de crisis in het land niet op politieke wijze kan worden opgelost zolang "terroristische groepen chaos blijven veroorzaken". Hij had vandaat een gesprek met VN-gezant Kofi Annan.

13.30 | Nederland: militairen moeten overlopen
Nederland wil Syrische militairen en andere Syriërs aanmoedigen over te lopen en afstand te nemen van het regime van Bashar al-Assad. Dat maakte minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zaterdag in Kopenhagen bekend na overleg met zijn EU-collega's. De Europese Unie kan de deserteurs en andere overlopers helpen en beschermen. Volgens de bewindsman kreeg hij steun van andere ministers voor zijn voorstel.

Rosenthal denkt niet alleen aan militairen, politieagenten en ander veiligheidspersoneel, maar ook aan functionarissen, diplomaten en zakenlieden met banden met het regime.

13.20 | Jaap de Hoop Scheffer
De Syrische president Bashar al-Assad zou volgens Jaap de Hoop Scheffer, oud-secretaris-generaal van de NAVO, moeten worden berecht door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij verteld dit in Tros Kamerbreed. Hij is tegen militair ingrijpen in Syrië is en hoopt dat de aanpak van VN-gezant Kofi Annan, die in Damascus met Assad sprak, slaagt. "Hoe teleurstellend en cynisch misschien ook in de ogen van sommigen, je zult ook met de grootste dictators, met de grootste massamoordenaars, met mensen die voor het Strafhof in Den Haag horen, en Assad hoort daar zeker bij, moeten blijven praten. Je kunt niet ieder diplomatiek proces afkappen en zeggen: 'we hakken er wel militair op in, dan lossen we het vraagstuk wel op'. Zo werkt het niet."

12.00 | positieve sfeer

Volgens de Syrische staatstelevisie was "er een positieve sfeer tijdens de bijeenkomst".

10.00 | gesprek Annan - Al-Assad
Kofi Annan is zaterdag rond 10.30 uur (Nederlandse tijd) in gesprek gegaan met de Syrische president Bashar al-Assad. Dat meldde de Syrische staatstelevisie. De speciale gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga kwam eerder op de dag aan voor zijn eendaagse bezoek aan Damascus.

Politieke oplossing
Sommige Amerikaanse politici vinden dat het Westen de opstandelingen militair te hulp moet schieten. Annan hoopt de Syrische regering en de oppositie te bewegen tot een politieke oplossing.

Annan
De vroegere VN-secretaris-generaal werd vorige maand benoemd tot gezant. Hij vertegenwoordigt ook de Arabische Liga. De Verenigde Naties schatten dat meer dan 7500 mensen zijn omgekomen door de opstand in Syrië en het harde ingrijpen daartegen.

Annan zal na zijn bemiddelingspoging mogelijk naar buurland Turkije reizen om een Syrisch vluchtelingenkamp te bezoeken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen