Nieuws8 mrt '12 12:59Aangepast op 8 mrt '12 13:20

VN willen Syriërs helpen met voedsel

Auteur: Edme Koorstra

De Verenigde Naties willen 1,5 miljoen mensen in Syrië snel voedselhulp gaan verstrekken. Sinds het geweld is losgebarsten zijn er grote tekorten.

Dat zegt een woordvoerder van het VN-bureau voor de coördinatie van noodhulp (OCHA). Hij vindt ook dat de internationale gemeenschap meer moet doen voor de Syriërs die door het geweld van het afgelopen jaar kampen met onder meer voedseltekorten. Hij noemt de situatie in Syrië 'zeer instabiel'.

Kofi Annan naar Damascus
De speciale gezant van de VN voor Syrië, Kofi Annan, reist zaterdag naar de Syrische hoofdstad Damascus. Hij zal daar praten met vertegenwoordigers van het regime van president Bashar al-Assad en met leden van de oppositie.

Politiek akkoord
"We zullen al het mogelijke doen en druk uitoefenen om te bereiken dat er een eind komt aan de vijandelijkheden, het moorden en het geweld'', zei Annan. "Uiteindelijk moet er een oplossing komen door een politiek akkoord.''

China: stop het geweld
Een speciale gezant van China heeft de Syrische president Bashar al-Assad vandaag gezegd dat het geweld onmiddellijk moet stoppen. Verder moet Damascus de VN en het Rode Kruis helpen bij het sturen van hulp naar gebieden waar gevochten wordt. Dat zei een zegsman van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Resoluties
Peking stuurde eerder deze week gezant Li Huaxin naar Syrië, waar al een jaar een opstand tegen het regime aan de gang is. Het Westen en Arabische landen menen dat China en Rusland hebben aangezet tot uitbreiding van het Syrische regeringsgeweld door twee VN-resoluties te blokkeren die bedoeld waren om Assad uit de macht te zetten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen