Nieuws7 mrt '12 16:09Aangepast op 7 mrt '12 17:29

Hulp welkom in verzetshaard Homs

Auteur: Edme Koorstra

Hulpverleners van de Rode Halve Maan, de Arabische tak van het Rode Kruis, mogen Baba Amro in, in de Syrische stad Homs.

Woordvoerder Merlijn Stoffels, van het Rode Kruis, heeft dit woensdagmiddag tegen BNR’s Petra Grijzen bevestigd. Stoffels kon niet zeggen of de hulpverleners ook hulpgoederen mee hebben kunnen nemen de wijk in: “Het contact met de hulpverleners is lastig,” aldus Stoffels.

Burgers gevlucht
De medewerkers van de Rode Halve Maan zijn drie kwartier in Baba Amro geweest. Het team heeft er nauwelijks bewoners aangetroffen, meldt het Rode Kruis. Ze zouden zijn gevlucht.

Omstandigheden zwaar
Zoals de CEO van het Rode Kruis vorige week ook tegen BNR zei, zijn de omstandigheden voor de bewoners zwaar. Ook Stoffels noemde de kou en de sneeuw. Stoffels zei dat ze momenteel aan het onderhandelen zijn om iedere dag twee uur de wijk in te mogen. En hoewel het dus niet duidelijk is of er vandaag hulpgoederen mee de wijk in zijn gegaan, riep hij de autoriteiten op om wel hulpgoederen te blijven leveren.

Verzet
Baba Amro was een bolwerk van verzet tegen president Bashar al-Assad. Het regeringsleger veroverde de wijk bijna een week geleden. Rebellen zijn op de vlucht geslagen. Uit Baba Amro kwamen sindsdien onbevestigde berichten dat militairen burgers vermoordden.

Hulpgoederen
Het Rode Kruis was vrijdag met zeven vrachtwagens vol hulpgoederen naar Homs gereden. De hulporganisatie werd echter geweerd uit Baba Amro. Volgens het staatspersbureau wilde Syrië eerst het wegdek in de wijk herstellen.

Gerelateerde artikelen