Nieuws20 mrt '12 08:52

Rusland wil wapenstilstand in Syrië

Auteur: Pieter van den Akker

Zelfs de Russen lijken te gaan beseffen dat een staakt-het-vuren in Syrië wel een goed idee is. Het moet hulpverleners de kans geven de Syrische burgers te helpen.

Rusland wil ook dat Syrië het Rode Kruis toegang geeft tot gevangenen. Toch is het te vroeg om te juichen, gelooft BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. "Het is de vraag of het een ommezwaai is", zegt hij dinsdag op BNR.

Staakt-het vuren
Hammelburg: "Dat de Russen zeggen genoeg te hebben van het geweld is op zichzelf belangrijk en veelbetekenend. Maar in hun standpunt zie je geen nieuwe punten. Ze zeggen nog steeds: een oplossing is alleen maar denkbaar met een staakt-het-vuren van weerskanten. Ze dringen niet aan op het verdwijnen van Assad. En ze zeggen dat niet alleen de regering moet ophouden, maar ook de gewapende bendes. Dat zijn de tegenstanders."

Al zou je kunnen zeggen dat het feit dat ze geïrriteerd raken al een belangrijke verandering is, gaat Hammelburg verder. "Die irritatie zou tot ander politiek gedrag kunnen leiden, behoorlijk in de VN."

Gevechten
Maandag werd er weer flink gevochten. Remco Andersen, Midden-Oosten-correspondent vanuit Libanon daarover: "Er is gevochten op verschillende plaatsen in het land. Er zijn in ieder geval 30 doden bij gevallen, onder wie tien militairen van de overheid."

Zelfs in Damascus is gevochten, ook in de goede buurten. Dat is heel uitzonderlijk, zegt Andersen. "'Zeker in Damascus hebben de veiligheiddiensten nog goede controle over alles."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen