Nieuws10 jul '12 14:10

Russische marinevaartuigen naar Syrië

Auteur: Pieter van den Akker

Rusland heeft marineschepen naar Syrië gestuurd. De schepen gaan naar de Russische marinebasis in Tartus, 170 kilometer ten noordwesten van Damascus.

Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Het schip de Admiraal Tsjabanenko is met drie landingsvaartuigen uit de Russische marinehaven Severomorsk vertrokken. De schepen krijgen in de Middellandse Zee gezelschap van de Jaroslav Moedri en nog een marinevaartuig.

Evacuatie
De basis in Tartus is in 1971 door de Sovjet-Unie opgericht. De Russen nemen maatregelen om dat steunpunt te beschermen of in geval van nood te ontruimen en ook om eventueel Russen uit Syrië te evacueren.

Iran heeft dinsdag opnieuw zijn volledige steun uitgesproken voor het vredesplan van VN-gezant Kofi Annan dat is gericht op de beëindiging van de crisis in Syrië. Volgens Iran, een bondgenoot van het Syrische regime, moet het plan volledig worden uitgevoerd om de stabiliteit te herstellen.

Vrede
"We verwachten dat Annan zijn inspanningen om te komen tot stabiliteit en vrede in Syrië en de regio zal voortzetten'', zei minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi op een gezamenlijke persconferentie met de internationale gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga.

Annan was in Iran aangekomen na gesprekken met de omstreden Syrische president Bashar al-Assad maandag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen