Nieuws5 sep '12 16:56

Maastricht wil dat wietpas in rook opgaat

Auteur: Pieter van den Akker

Maastricht wil af van de wietpas. Volgens burgemeester Onno Hoes van de Limburgse stad leidt de pas ertoe dat mensen coffeeshops mijden.

De wietpas, waarmee je alleen softdrugs kan kopen als je in Nederland woont, moet buitenlandse drugstoeristen tegenhouden. Hoes schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat het genoeg vindt als coffeeshopklanten met identiteitsbewijs en een uittreksel van het bevolkingsregister kunnen aantonen dat ze in Nederland wonen. Hij krijgt steun van andere gemeenten in Zuid-Limburg met coffeeshops.

Wie wiet wil kopen in een coffeeshop in Zuid-Nederland moet sinds 1 mei lid worden en zich registreren. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) evalueert de invoering van de nieuwe regels voor coffeeshops in het zuiden van Nederland in oktober.

174 arrestaties
Sinds 1 mei heeft de politie in Maastricht 174 mensen, vooral dealers, aangehouden. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 122. De gemeente legde aan 189 mensen een gebiedsverbod op, tegenover 93 in dezelfde periode vorig jaar. Er kwamen bij het meldpunt drugsoverlast 1725 meldingen binnen.

Volgens Hoes is de criminaliteit op straat zichtbaarder geworden, maar is het aantal dealers en runners gelijk gebleven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen