Kabinet blij met Duitse steun voor noodfonds
Het kabinet is blij met de steun die het Duitse parlement donderdag heeft gegeven aan de ruimere mogelijkheden voor het Europese noodfonds.
Volgens staatssecretaris Ben Knapen zijn de aanpassingen nodig om de crisisaanpak effectiever te maken.
"Ik ben dan ook ingenomen met de steun van onze belangrijkste Europese partner op dit dossier", zei Knapen. "Een vangnet in tijden van crisis is nodig." Het Nederlandse kabinet vraagt volgende week instemming van de Tweede Kamer voor de aanpassingen aan het noodfonds.
Noodfonds ook nodig voor Italië?
Bondskanselier Merkel kreeg bij de stemming meer steun dan verwacht. Van de 611 parlementariërs stemden er 523 voor en 85 tegen. Drie parlementariërs onthielden zich van stemming. En het noodfonds is hard nodig, want Italië betaalde vandaag de hoogste rente ooit voor haar staatsleningen en zou wel eens het volgende slachtoffer kunnen zijn.
Han ten Broeke
VVD-Kamerlid Han ten Broeke noemt het heel belangrijk dat het Duitse parlement toestemming heeft gegeven. "Het is
cruciaal dat de Duitse Bondskanselier Merkel haar zogenaamde 'Kanzler Mehrheit' heeft weten te behalen. Dus ze heeft niet alleen de oppositie maar ook de
criticasters in eigen kring voor de plannen heeft weten te winnen. Wat
eigenlijk nu gebeurd is, is dat de plannen voor dit noodfonds nu ook goed
geschraagd worden met een aantal maatregelen die ons terug brengen tot waar het
in de kern om gaat. En dat is dat landen zich gaan houden aan afspraken en dat
ze daar ook aan gehouden kunnen worden."
Klein stukje van de oplossing
Arnoud Boot, hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam ziet het als een eerste hobbel die is genomen. "Je moet er niet verrast over zijn dat het heel ingewikkeld is als zeventien eurolanden een heel groot probleem moeten oplossen zonder dat er iemand de exclusieve macht heeft. Het is een goed teken dat Duitsland nu bereid is een groter noodfonds te accepteren, maar dat is maar een heel klein stukje van de oplossing."
Flinke opsteker voor Europa en Merkel
BNR-Europa redacteur Stefan de Vries vindt de Duitse stemming een groter stuk in de puzzel die ingewikkeld is om in elkaar te zetten. "Duitsland is het belangrijkste land binnen de Europese Unie. Het grootste zwaargewicht economisch gezien. Een rol die het land zelf niet graag wil maar zo zijn de feiten. Het feit dat het nu met zo’n grote meerderheid dit plan is aangenomen is een opsteker niet alleen voor Europa maar ook voor Angela Merkel."
Noodfonds niet groot genoeg
Carsten Brzeski, senior econoom van ING in België denkt dat het huidige noodfonds niet groot genoeg is. "Het noodfonds heeft er ook veel nieuwe taken
bijgekregen. Het fonds moet niet alleen leningen geven aan landen maar ook
helpen banken te herkapitaliseren. Ik vrees dat het volume van het huidige
noodfonds op termijn niet voldoende is", zegt Brzeski op BNR.