Nieuws19 nov '11 11:20

Baliehuwelijk is oplossing voor weigerambtenaren

Auteur: BNR Webredactie

Het burgerlijk huwelijk kan worden beperkt tot puur een administratieve handeling bij de balie van het gemeentehuis. Dat is een uitkomst voor trouwambtenaren met gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk.

Dat is wat ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob zaterdag voorstelde. Als het aan de CU ligt, wordt het ceremoniële gedeelte met het trouwen aan de balie volledig losgekoppeld van het wettelijk gedeelte.

Slob wil met politieke partijen en kerken gaan praten over zijn plannen. Slob deed zijn voorstel kort nadat een Kamermeerderheid opriep om af te rekenen met weigerambtenaren. Slob vindt dat de ceremonie op het gemeentehuis gewoon moet blijven bestaan voor wie dat wil. Maar hij wil een opening bieden voor mensen die de ceremonie liever anders invullen.

Vervelende week
Slob zegt "een vervelende week'' te hebben gehad, verwijzend naar het besluit rond de weigerambtenaren in de Tweede Kamer. Het liefst zou hij de huidige situatie in stand houden, waarbij er "ruimte voor verschil is'' wat betreft de ambtenaren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen