Nieuws19 mei '11 06:22

Postume videoboodschap van Bin Laden

Auteur: Pieter van den Akker

Al-Qaeda heeft woensdag een postume audioboodschap van Osama bin Laden vrijgegeven op jihadforums. In de toespraak van 12 minuten en 37 seconden prijst de leider van het terreurnetwerk de revoluties in Egypte en Tunesië. Hij roept moslims op om 'deze zeldzame historische kans' te benutten om in opstand te komen, meldde de Amerikaanse waarnemingsgroep SITE woensdag.

In de boodschap roept Bin Laden op om een raad op te richten voor adviezen over revoluties. Die moet beslissen over het beste moment om de opstand uit te breiden naar de rest van de moslimwereld. "Een vertraging kan ervoor zorgen dat de kans voorbij is. En bij een voortijdige actie kan het aantal slachtoffers toenemen'', zegt Bin Laden, volgens de organisatie SITE. "Ik denk dat de wind van verandering over de hele moslimwereld zal waaien, als Allah het toestaat.''
Bin Laden zegt niets over Libië, Syrië of Jemen
Bin Laden verwijst naar Tunesië als begin van de omwentelingen. "De zon van de revolutie is opgekomen vanuit de Maghreb. Het licht van de revolutie kwam uit Tunesië. Het heeft de natie rust gegeven en heeft de gezichten van de mensen blij gemaakt'', aldus Bin Laden. In Tunesië heeft de bevolking in januari de president verjaagd. "Daarna hebben de ridders van Egypte gelukkig de vonk van het vrije volk meegenomen naar het Tahrirplein.''
Bin Laden zegt echter niets over Libië, Syrië of Jemen, waar de bevolking ook in opstand is gekomen.
Boodschap week voor zijn dood opgenomen
De terroristenleider heeft de boodschap een week voor zijn dood opgenomen. De leiding van al-Qaeda had op 3 mei al aangekondigd dat het de opname snel zou vrijgeven. Dat was daags nadat Amerikaanse commando's hem doodschoten in zijn huis in Pakistan.
Osama bin Laden wordt gezien als het meesterbrein achter vele aanslagen op de Verenigde Staten, waaronder de vliegtuigaanslagen in New York en Washington in 2001.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen