Nieuws18 mei '11 06:16

Interimmer leidt Al-Qaeda

Auteur: Edme Koorstra

Egyptenaar Saif al-Adel heeft voorlopig de leiding bij terreurnetwerk al-Qaeda, in afwachting van de verwachte benoeming van Ayman al-Zawahiri als opvolger van Osama bin Laden. Dat zegt analist Noman Benotman van de Britse denktank Quilliam Foundation. Benotman is oud-handlanger van Osama bin Laden.

De Egyptische oud-commando Saif al-Adel is volgens Amerikaanse aanklagers een van de leidende militaire chefs van al-Qaeda. Hij zou geholpen hebben bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar es Salaam in 1998. In de jaren negentig zou hij trainingskampen voor al-Qaeda hebben opgezet in Soedan en Afghanistan.
Huisarrest
De Egyptenaar, die ook bekend staat als Muhamad Ibrahim Makkawi, zou na de Amerikaanse invasie van Afghanistan in 2001 naar Iran zijn gevlucht. Daar kreeg hij huisarrest, menen sommige media. Iran zou hem een jaar geleden hebben vrijgelaten, waarna Adel naar de Afghaans-Pakistaanse grens trok. In de laatste weken zou hij weer teruggekeerd zijn naar Iran.
'Waar blijft de opvolger?' De benoeming van Adel als waarnemend leider is een reactie op de onrust onder aanhangers, meent expert Benotman. De aanhangers hadden online geklaagd dat het zo lang duurde voordat een opvolger verscheen voor Osama bin Laden, die 2 mei thuis is doodgeschoten door Amerikaanse commando's.
Definitieve opvolger
Algemeen wordt aangenomen dat dat Osama bin Ladens plaatsvervanger Ayman al-Zawahiri de definitieve opvolger wordt. Benotman zei dat de benoeming van Adel een manier kan zijn voor de groep om de weg vrij te maken voor een leider van buiten het Arabisch schiereiland. Zawahiri komt ook uit Egypte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen