Nieuws17 mei '11 14:51

Aanslag op Bin Laden bijna mislukt

Auteur: Pieter van den Akker

Het rookgordijn rond de operatie waarbij Osama bin Laden werd doodgeschoten, wordt steeds dunner. Nieuwste tipje van de sluier: het scheelde maar een haar of Bin Laden was nog steeds in leven geweest en operatie Geronimo faliekant mislukt.

De Amerikaanse elite-eenheid Navy Seals had eindeloos op de inval geoefend. Bij de oefening, die exact moest worden gekopieerd bij de 'echte' inval, moesten de Seals via touwen uit de Blackhawks naar de grond afdalen. Maar dat mislukte.
Improviseren
De noodlanding die de helikopter bij de villa in het Pakistaanse Abottabad moest maken, gooide flink roet in het eten omdat daardoor de geplande afdaling met touwen misliep.
De Amerikanen moesten daardoor improviseren. Een tweede Blackhawk landde buiten de omheining van Bin Ladens villa. Met behulp van explosieven wisten de Seals uiteindelijk toch binnen te dringen.
Vlucht
Eenmaal binnen zagen de Seals Bin Laden op een hogere verdieping van het huis. Hij was gealarmeerd door lawaai op de verdieping beneden hem. Bin Laden vluchtte een kamer in, waar ook twee vrouwen aanwezig waren.
Die vrouwen probeerden met man en macht de Amerikanen buiten de kamer te houden. Ze werden opzij geduwd door de militairen, maar dat ging niet zonder slag of stoot.
Amerikanen stonden doodsangsten uit
Nu is bekend dat de Seals korte tijd doodsangsten uitstonden, omdat ze vreesden dat de vrouwen een zelfmoordvest droegen. Dat bleek niet het geval. Een kogel door het lichaam van Bin Laden en een volgende kogel door zijn hoofd, maakten twee weken geleden een einde aan het leven van 's werelds meest gezochte terrorist.
Een en ander kwam dinsdag naar buiten aan de hand van verklaringen van Amerikaanse overheidsfunctionarissen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen