Nieuws12 mei '11 07:37

Senator: Dode op foto was Bin Laden

Auteur: Pieter van den Akker

De man die op 2 mei door Amerikaanse commando's in Pakistan werd doodgeschoten, was ongetwijfeld Osama bin Laden. Dit zei James Inhofe, een van de Amerikaanse volksvertegenwoordigers die van de inlichtingendienst CIA foto's van het stoffelijk overschot te zien krijgen. President Barack Obama heeft gezegd dat die afschrikwekkend zijn en niet voor publicatie in aanmerking komen.

De Republikeinse senator uit Oklahoma zei tegen de nieuwszender CNN dat de CIA hem vijftien foto's heeft getoond inclusief foto's die 'behoorlijk gruwelijk' waren. Hij is er van overtuigd dat het om Bin Laden gaat.
"Een van de kogels ging door een oor in en een oogkas uit, of andersom, en explodeerde, daardoor hingen de hersenen uit de oogkas'', aldus Inhofe over een foto die vlak na de inval in Bin Ladens schuilplaats was genomen. Drie andere foto's zijn gemaakt nadat het stoffelijk overschot was schoongemaakt aan boord van een Amerikaans marineschip. Daarop is Bin Laden makkelijk te identificeren, zei Inhofe die zelf voorstander is van publicatie van foto's van de dode Bin Laden.
Bloedige terroristische aanslagen
De Saudische miljardairszoon Osama bin Laden werd 54 jaar. Hij was verantwoordelijk voor een reeks bloedige terroristische aanslagen. Hij liet die plegen door zijn extremistische aanhangers van 'de basis', al-Qaeda. Aanvankelijk leken deze soennitische extremisten vooral gekant tegen bepaalde regimes in de islamitische wereld zelf, maar ze richtten hun pijlen snel op het Westen.
De beruchtste aanslagen waren in september 2001. Ze werden uitgevoerd met gekaapte passagiersvliegtuigen in het noordoosten van de VS en kostten circa drieduizend mensen het leven. Bin Laden was toen in Afghanistan waar hij eind dat jaar verdween.

Gerelateerde artikelen